— donderdag 26 januari 2023, 13:05 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat voor de Media doet onderzoek naar lokale omroep in Zwolle

De Stadkamer in het Zwolse centrum, waar de studio en redactie van RTV Focus is gevestigd. - © Eugene Winthagen / ANP

De gemeeente Zwolle heeft het Commissariaat voor de Media gevraagd om onderzoek te doen naar de lokale omroep van Zwolle, RTV Focus, meldt RTV Oost. Laatste wijziging: 26 januari 2023, 13:18

Sinds deze zomer ligt de omroep onder een vergrootglas, nadat voormalig stagiares zeiden zich onveilig, misbruikt en gekleineerd te voelen bij de omroep. Daarop trok Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven de erkenning als stagebedrijf in. Daar komt nu ook nog huurachterstand, geen verplichte financiële verantwoording en ‘twijfels over het functioneren van het bestuur’ bij.

De omroep kreeg nog één kans om schoon schip te maken, maar het stadsbestuur ziet juist een ‘opeenstapeling van mismanagement’. Bij het commissariaat wil de gemeente ‘een signaal afgeven over de vermeende overtreding van de naleving van de plichten’. Dat zal uiteindelijk resulteren in een ‘toetsend onderzoek’, maar zonder dat de bevindingen van het onderzoek direct consequenties hebben voor de uitzendlicentie van de omroep - die verleend is door het commissariaat.

Het college van b&w in Zwolle heeft ‘gegronde vermoedens dat RTV Focus in overtreding is van de wet’, aldus het stadsbestuur. Zo ontving de omroep 175.000 euro aan subsidie, met voorwaarde dat zij haar uitgaven kon verantwoorden. Tot zover laakt het aan die verantwoording. Ook het controleren van de jaarrekeningen is niet mogelijk, stelt het college. Pas na veel aandringen ontving het college de gevraagde cijfers - die worden nu onderzocht. In september van vorig jaar waren er al ‘vermoedens’ dat de omroep zich niet aan de Mediawet houdt.

Ook blijkt de omroep een betalingsachterstand op de huur te hebben, ook ondanks bemiddeling met de verantwoordelijke wethouder. De gemeente gaat de ingediende plannen van de omroep voor dit jaar ‘nauwlettend controleren’ en volgen. Het stadsbestuur vindt de betalingsachterstanden een ‘ernstig signaal van financiële problemen bij de omroep’.

In haar verweer tegenover de gemeente stelt de omroep: ‘Eén jaar en acht maanden is zeer vroeg om een net startende lokale omroep te beoordelen. We zijn immers nog amper onderweg’. De omroep erkent dat het in de communicatie met vrijwilligers tekort is geschoten, evenals de begeleiding van stagiairs.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.