— donderdag 11 december 2014, 14:49

Onderzoek bonuscultuur omroepen

Het Commissariaat voor de Media onderzoekt momenteel of landelijke en regionale omroepen bonussen uitkeren. Dat gebeurt voor het eerst, meldt woordvoerster Sietske Duller van het commissariaat. Ze verwacht dat de rapportage, die naar de minister van Binnenlandse Zaken gaat, deze maand nog klaar zal zijn. Het onderzoek spitst zich op 2013. Met de invoering van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector in november 2012 zijn bonussen niet meer toegestaan voor de publieke en semipublieke sector. Daarbij geldt een overgangsrecht voor contracten van voor 6 december 2011.

De ondernemingsraad van L1 wil van directeur Rob Stevens weten hoe het zit met de bonuscultuur bij de regionale omroep in Limburg. Stevens, die onlangs in het nieuws kwam vanwege een ontvangen winsttoeslag, laat momenteel uitzoeken of personeelsleden een variabele beloning ontvangen. “De vraag is mij gesteld door de ondernemingsraad”, zegt Stevens in een toelichting. “De hr-afdeling zoekt dat uit. Dat hoeft niet lang te duren.” 

Op de werkvloer in Maastricht zingt rond dat hoofdredacteur Leo Hauben vorig jaar een bonus zou hebben ontvangen. Hauben wil niet reageren. Stevens: “Ik zeg geen ja en geen nee. Over individuele arbeidscontracten doe ik geen mededelingen. Dat heeft met vertrouwelijkheid tussen werkgever en werknemer te maken.”

Vast staat dat werknemers op de commerciële afdeling een variabele beloning verdienen door het verkopen van zoveel mogelijk reclame. “Dat is gebruikelijk in de mediawereld”, aldus Stevens.

Niet duidelijk is of de directeur namen en rugnummers gaat noemen in zijn rapportage aan de ondernemingsraad. “Hoe de rapportage eruit zal zien, daar loop ik niet op vooruit.”

Het salaris van Stevens is sinds zijn aanstelling in 2007 verdeeld over een vast loon plus een variabel deel bij goed presteren. Vorig jaar bedroeg de winstbonus 20.000 op zijn vaste salaris van 160.000 euro, en niet 26.000 zoals de Volkskrant onlangs berichtte. “Zesduizend euro betrof het werkgeversdeel van mijn leaseauto”, zegt hij.

Dinsdag maakte Stevens publiekelijk bekend dat het Commissariaat voor de Media zijn toeslag heeft goedgekeurd. De directeur baseert zich daarbij op een korte brief van het CvdM vorige week.

Duller ontkent de berichtgeving hierover bij 1Limburg, de gezamenlijke nieuwswebsite van L1 en de Media Groep Limburg. “Onze boodschap is veel te groot geïnterpreteerd. We hebben alleen gemeld dat de opgevraagde informatie voldoende transparant is. Het commissariaat geeft geen oordeel over de bonus, dat moet de minister doen.”

Bij Omroep Zeeland worden geen bonussen betaald, laat directeur Monique Schoonen desgevraagd weten. “Verder wordt afgezien van onkostenvergoedingen en een leaseauto. Juist omdat het gaat om publiek geld.”

Ook hoofdredacteur-directeur Henk Lemckert van Omroep Brabant krijgt nooit een bonus voor zijn geleverde prestaties, laat de controller weten. “De hoofdredacteur-directeur krijgt conform de CAO betaald. Verder is er een onkostenvergoeding en is er een leaseregeling.”

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.