website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Comcast neemt satellietzender Sky over voor ruim 34 miljard euro

Lars Pasveer — Geplaatst in overname op woensdag 26 september 2018, 08:51

AFP

AFP

Nieuws De Amerikaanse kabelgigant Comcast heeft met een laatste eindbod van 40 miljard dollar (ruim 34 miljard euro) de Britse satellietzender Sky in handen gekregen, mits aandeelhouders van Sky instemmen. Het bedrag maakt aandeelhouders van Comcast ongemakkelijk: de Comcast-beurskoers zakte de afgelopen dagen gestaag.

Een definitieve overname zou een flinke teleurstelling voor Rupert Murdochs 21st Century Fox betekenen. De twee bedrijven vechten al maanden om Sky. Murdochs reputatie in Groot-Brittannië staat er na diverse omkoop- en afluisterschandalen door zijn tabloids slecht voor. Politici waren huiverig om zijn macht nog verder te vergroten.

In juni stelde de Britse regering het afstoten van de Sky News-tak als strikte voorwaarde voor eventueel groen licht voor het overnemen van de betaalzenders door Fox. Comcast was het afgelopen jaar ook met Fox in gevecht om Disney over te nemen, maar viste daar achter het net.

Comcast zegt met de overname “op efficiënte en betekenisvolle wijze” het internationale klantenbestand te kunnen uitbreiden. Juist die blik op internationale expansie beviel analisten en aandeelhouders slecht, omdat kabelbedrijf Comcast volgens hen in thuisland Amerika zou moeten investeren, nu daar concurrentie van online en draadloze tv-aanbieders in opkomst is.

De beurskoers wandelt sinds de bekendmaking van het miljardenbod langzaam omlaag. Traditioneel worden de aandeelhoudersvergaderingen van Sky in oktober gehouden.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.