website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fox moet nieuwstak afstoten in ruil voor groen licht overname Sky

Lars Pasveer — Geplaatst in overname op dinsdag 5 juni 2018, 15:40

Nieuws De Britse regering zal een overname van satellietzender Sky door mediabedrijf 21st Century Fox niet dwarsbomen, mits Sky het nieuwsonderdeel Sky News afstoot. De verantwoordelijke minister noemt dat als strikte voorwaarde.

21st Century Fox (dat 39 procent van de aandelen in Sky bezit) wil al langere tijd het resterende belang kopen. Topman Rupert Murdoch van Fox heeft echter door afluister- en omkoopschandalen bij Britse tabloids in Groot-Brittannië een bijzonder slecht imago. Britse parlementariërs zijn daarom huiverig om Murdoch nóg meer macht te gunnen. Door Sky News te verkopen of te verzelfstandigen zou dat deels voorkomen.

Murdoch heeft ook concurrentie: de Amerikaanse kabelgigant Comcast heeft ook interesse in Sky. De toezichthouders hebben de weg vrijgemaakt zodat Comcast kan deelnemen aan het biedproces, bericht de BBC.

Het gaat daarbij om gigantische bedragen: Comcast wil omgerekend ruim 25 miljard euro neerleggen voor Sky, fors meer dan de ruim 21 miljard die Murdoch voor de laatste 61 procent van Sky over heeft.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.