data als kans

— maandag 5 oktober 2020, 09:14 | 0 reacties, praat mee

College gemeente Utrecht plant ruime halvering budget lokale omroep

Zadelstraat, Utrecht. De Dom staat in de steigers. In de binnenstad gelden nieuwe regels om verspreiding van coronavirus te voorkomen. Gemaakte kosten betekenen hogere gemeentebelastingen | ANP

De gemeente Utrecht heeft in aanloop naar de begroting voor 2021 diverse maatregelen en verhogingen aangekondigd. De bijdrage aan de lokale omroep gaat in de plannen vanaf 2024 met ruim de helft omlaag: van 715 duizend euro nu naar 240 duizend euro. Laatste wijziging: 5 oktober 2020, 09:22

RTV Utrecht, dat deze taak met onder meer Stads TV Utrecht en Bingo FM uitvoert, noemt de aangekondigde verlaging onwerkbaar. Mediadirecteur William Valkenburg stelt dat voor een dergelijk bedrag geen serieuze lokale mediavoorziening valt te realiseren.

In het AD zegt het Utrechtse college dat lokale omroepen in het verleden in Utrecht ruim boven de wettelijke verplichting zijn gesubsidieerd. Op basis van 240.000 huishoudens in de stad wordt ook met het lagere bedrag aan de Mediawet voldaan.

Valkenburg zegt dat Utrecht “een krachtige onafhankelijke omroep verdient, die informeert en verbindt”, maar dat het voorgestelde bedrag dat onmogelijk maakt. De bezuiniging wordt in 2024 van kracht, als een nieuwe aanbesteding van de uitzendlicentie voor de Utrechtse lokale omroep begint.

De tariefsverlaging valt samen met een pakket maatregelen die de stad neemt om herstel te bevorderen en financiële tegenwind het hoofd te bieden. Onder meer tarieven voor parkeervergunningen, hondenbelasting en afvaltarieven gaan omhoog. Tegelijk hoopt de stad op steun vanuit het Rijk voor gemaakte kosten rond de coronacrisis.

De voorstellen worden in november besproken worden door de gemeenteraad. In december volgt een definitief besluit. Meer bij RTV Utrecht, Gemeente Utrecht, AD

Bekijk meer van

Utrecht Utrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.