NVJ compleet lid

— maandag 14 juni 2021, 16:53 | 0 reacties, praat mee

Utrechtse woningcorporatie Mitros doet lokale uitgave De Nuk in de ban

Utrechtse woningcorporatie Mitros doet lokale uitgave De Nuk in de ban
2019: bewoners protesteren tegen verkoopplannen van sociale huurwoningen door woningcorporatie Mitros. | Gerard Til / Hollandse Hoogte

De Utrechtse woningcorporatie Mitros praat niet langer met lokale uitgave De Nieuwe Utrechtse Krant (De Nuk), omdat een artikelenreeks van journalist Cees Grimbergen over de verkoop van huurpanden in de Utrechtse binnenstad 'polariserend' van aard zou zijn. Informatie van Mitros zou niet zijn gebruikt "om een evenwichtig beeld over dit onderwerp te schetsen", stelt een woordvoerder over het besluit. Laatste wijziging: 15 juni 2021, 11:58

De Nuk trekt de integriteit en handelswijze van Mitros rond de verkopen in twijfel, stelt de corporatie. “Daarom heeft Mitros besloten om haar medewerking te stoppen”, aldus de woordvoerder.

Grimbergen beschrijft in in een reeks artikelen hoe er in het verleden met panden in binnenstad is geschoven om ze uiteindelijk aan beleggers te verkopen. Ook zou de stichting honderden miljoenen euro’s verdienen aan de verkoop van voorheen sociale huurwoningen en zo de woningprijzen in Utrecht verder opdrijven.

Door de macht van de corporatie met miljarden in kas en een gebrek aan kennis zou de gemeente Utrecht onvoldoende in staat zijn verkopen te voorkomen. Meer ideëel ingestelde woningorganisaties werden bij transacties gepasseerd.

Afspraken rond verplichte toewijzing via Woningnet (dat zonder winstoogmerk opereert) werden genegeerd voor commerciële aanbieders. Ook werden tegen afspraken in huurverhogingen doorgevoerd, waar de gemeente jarenlang niet tegen optrad.

Grimbergen stelde recent vragen over een transactie uit 2009, waarbij monumentale woningen met daarin huurappartementen werden ondergebracht in stichtingen en uiteindelijk in 2018 verkocht, ondanks een voorwaarde van het ministerie van VROM dat de woningen behouden moesten blijven.

Mitros besloot daarop niet langer op informatieverzoeken te zullen reageren, omdat geleverde informatie in hun ogen onvoldoende was terug te zien in uiteindelijke stukken.

Grimbergen noemt het Mitros-dossier zeer gecompliceerd, “met vele tientallen nota’s, ambtelijke stukken, teksten van afspraken, officiële toestemmingsbrieven, koopakten, nadere ‘allonges’ (aanvullende clausules, red.) op afspraken, vergaderverslagen en noem maar op.”

Grimbergen: “Veel van die reacties gebruikte ik om de zaak van het uitverkopen van huurwoningen en de Wooncrisis te begrijpen. Niet elke quote van Mitros gebruikte ik in mijn stukken, zoals ik evenmin vele andere bronnen en honderden pagina’s tekst citeerde. Als ik dat wel had gedaan waren deze verhalen aan totale onleesbaarheid en onbegrijpelijkheid ten onder gegaan. Ik vond het mijn taak de Utrechtse lezer zo goed mogelijk uit te leggen hoe dit alles heeft kunnen gebeuren.”

Hoofdredacteur Michael Kroonbergs stelt dat de Mitros blijkbaar klaar is met de kritische journalistiek van zijn uitgave: “Omdat we onjuiste informatie hebben gepubliceerd? Alle feiten in de verhalenserie zijn vele malen gecheckt. Toch kan een foutje in dit extreem gecompliceerde dossier gemaakt worden. Indien nodig rectificeert De Nuk. Mitros geeft in de brief waarin De Nuk in de ban doet echter geen enkel signaal dat we een feitelijke onjuistheid publiceerden.”

Vragen aan Mitros’ woordvoering over de aangekondigde boycot bleven vooralsnog zonder reactie.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.