— woensdag 10 maart 2021, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Coalitie protesteert tegen overheidsplannen voor verzwakte versleuteling

ANP

Een grote coalitie van maatschappelijke, private en journalistieke organisaties trekt samen op tegen plannen van de regering om encryptie te verzwakken. Inlichtingendiensten en de politie willen kunnen meeluisteren, maar volgens de coalitie moet de overheid zich juist inspannen om versleuteling te versterken.

“Wij roepen het volgende kabinet op de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van alle vormen van encryptie te stimuleren”, is het credo van de gelegenheidscoalitie. Onder hen bevinden zich grote technologiebedrijven als Google en Microsoft, maar ook mensenrechtenorganisaties als Amnesty, kinderbeschermingsinstellingen en journalistieke organisaties.

Onder hen bevinden zich de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten en uitgeverskoepel NDP Nieuwsmedia, die vrezen voor bronbescherming als de overheid bij zulke gesprekken kan meeluisteren.

Verder bevinden zich onder de ondertekenaars op stimuleer-encryptie.nl talloze hoogleraren en beveiligingsexperts.

Een van de initiatiefnemers voor de coalitie is Bits of Freedom. Rejo Zenger zegt tegenover de NOS dat de plannen van demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het recht op veilige communicatie van goedwillenden raakt.

Bekijk meer van

Bits of Freedom

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.