word studentlid

— woensdag 10 maart 2021, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Coalitie protesteert tegen overheidsplannen voor verzwakte versleuteling

Coalitie protesteert tegen overheidsplannen voor verzwakte versleuteling
ANP

Een grote coalitie van maatschappelijke, private en journalistieke organisaties trekt samen op tegen plannen van de regering om encryptie te verzwakken. Inlichtingendiensten en de politie willen kunnen meeluisteren, maar volgens de coalitie moet de overheid zich juist inspannen om versleuteling te versterken. Laatste wijziging: 11 maart 2021, 11:35

“Wij roepen het volgende kabinet op de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van alle vormen van encryptie te stimuleren”, is het credo van de gelegenheidscoalitie. Onder hen bevinden zich grote technologiebedrijven als Google en Microsoft, maar ook mensenrechtenorganisaties als Amnesty, kinderbeschermingsinstellingen en journalistieke organisaties.

Onder hen bevinden zich de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten en uitgeverskoepel NDP Nieuwsmedia, die vrezen voor bronbescherming als de overheid bij zulke gesprekken kan meeluisteren.

Verder bevinden zich onder de ondertekenaars op stimuleer-encryptie.nl talloze hoogleraren en beveiligingsexperts.

Een van de initiatiefnemers voor de coalitie is Bits of Freedom. Rejo Zenger zegt tegenover de NOS dat de plannen van demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het recht op veilige communicatie van goedwillenden raakt.

Bekijk meer van

Bits of Freedom

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.