website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over de ideale openingszin van een sollicitatiebrief

Jolan Douwes — Geplaatst in Werk op dinsdag 17 juli 2018, 11:00

© Truus van Gog

De Coach Wat is de ideale openingszin van een sollicitatiebrief? Loopbaancoach Jolan Douwes krijgt vaak die vraag. Toen ze las hoe de nieuwe burgemeester van Amsterdam haar brief was begonnen, dacht ze: zo kan het ook. Toch? Ze vroeg het aan twee hoofdredacteuren en een docent journalistiek.

Nog maar weinig journalisten beginnen een sollicitatiebrief met het slaapverwekkende: ‘Naar aanleiding van de vacature op Villamedia.nl solliciteer ik naar de functie van…’ Maar een pakkende openingszin blijft moeilijk te vinden. Je kunt het simpel oplossen door eerst te bellen - altijd doen - en naar dat telefoongesprek te verwijzen in je brief. Daarmee geef je aan dat je het eerste contact al hebt gelegd.

We weten niet of Femke Halsema heeft gebeld, maar wel hoe zij haar motivatie verwoordt. In het Volkskrant-interview met de nieuwe burgemeester van Amsterdam (12 juli) is de eerste alinea van haar sollicitatiebrief te lezen:

‘Nog vaak overvalt mij een groot gevoel van trots als ik door de Pijp of langs de Amstel fiets of ’s avonds laat de pont over het IJ neem. Amsterdam is magisch, een sprankelende plek, en vooral de stad van de vrijheid die Spinoza al zo treffend beschreef. Graag solliciteer ik naar het ambt van burgemeester van Amsterdam.’

Vraag aan twee hoofdredacteuren en een docent journalistiek: maak je in de journalistiek ook kans op een baan als je zo begint?

Marc Josten, hoofdredacteur van omroep Human waardeert het dat Halsema meteen het kernbegrip ‘vrijheid’ laat vallen. ‘Maar ik vind dat ze daar te prozaïsch over schrijft. De vrijheid staat onder druk in Amsterdam, dat had ik liever willen lezen. Nu blijft ze te veel aan de veilige kant. In haar positie is dat begrijpelijk, maar als journalist moet je moediger zijn. Je valt op als je meteen een paar kaakslagen uitdeelt. Ik lees liever een openingsalinea die scherp is dan literair of slijmerig.’

Gabrielle van Gelderen, docent journalistiek bij Hogeschool Windesheim, heeft er waardering voor dat Halsema haar sollicitatiebrief persoonlijk begint. ‘Maar ik vind haar openingzin weinig origineel. Hij zou geschreven kunnen zijn door iedere Amsterdammer die de stad bezingt.’ Studenten van de opleiding Journalistiek leren in de sollicitatietraining voordat ze op stage gaan dat ze in de eerste alinea moeten aangeven waarom ze juist daar willen meedraaien. ‘Zij hebben nog geen staat van dienst, dus moeten studenten extra hun best doen om op te vallen.’

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, is positiever over de openingszinnen van Halsema. ’Ik vind ze sterk en energiek. Ze lezen als een liefdesverklaring; de passie gaat voor de ratio uit.’ Een sollicitatiebrief van een journalist mag ook liefde op het eerste gezicht uitstralen, vindt Ockhuysen. ‘Een opening kan niet genoeg enthousiasme bevatten. Al is het daarna tijd voor de zakelijke aspecten. Waarom ben je geschikt? Wat voeg je toe? En wat denk je te kunnen veranderen?’

Tips van Jolan

1. Noem de persoon die je al hebt gesproken of journalisten die je hebben aangeraden te solliciteren. Check wel even of je hun naam mag noemen.
2. Richt je op de overeenkomsten, ga niet beschrijven aan welke eisen je niet voldoet.
3. Wees enthousiast, maar niet over de top. Voorzichtig met uitroeptekens.
4. Laat blijken dat je een mening hebt over de functie en de organisatie. Die mag best prikkelend zijn. Je kunt bijvoorbeeld vertellen waar jij meer aandacht aan wilt besteden.
5. Lees het artikel ‘How to write a successful cover letter’ in The Guardian.
6. Boektip: Spring eruit met je sollicitatiebrief, Erik den Draak (2015)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.