website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

 • Persoonlijk advies
 • Juridisch advies & rechtsbijstand
 • Perskaart
 • Korting op cursussen
 • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes doet een stresstest en beveelt aan: Doe eens een ‘kippenkuur’

Jolan Douwes — Geplaatst op maandag 19 november 2018, 13:22

© Truus van Gog

De Coach Al eens een stresstest gedaan? Het resultaat kan schokkend zijn, merkte journalist en loopbaancoach Jolan Douwes. Bij haar sloeg de meter zo rood uit dat ze verhaal ging halen bij de directeur van het centrum dat de test aanbiedt. Haar reactie: ‘Journalisten die deze test doen, zitten meestal in de gevarenzone’.

‘Zal ik een overzichtsartikel maken over de Week van de Werkstress?’, mail ik een opdrachtgever die zich richt op personeelszaken. ‘Misschien wel leuk als ik dan ook even een stresstest doe.’ Het CSR Centrum, gespecialiseerd in werkstress, biedt er die week gratis een aan. Leuk? Ik schrik me rot als ik de uitslag zie. Temeer omdat ik tijdens het invullen regelmatig denk: ‘Oh, het valt wel mee met die stress.’ Angstig? Moeilijk te kalmeren? Somber? Uitgeput? Vier keer nee.

De grafiek die ik toegestuurd krijg, toont twee balken in het groen: mijn cognitieve vermogen en mijn mate van vermoeidheid zijn in orde. Maar mijn behoefte aan herstel heeft de kleur oranje en bij stressklachten is mijn score stoplichtrood. Als advies krijg ik onder meer om ‘op te slomen’ en een ‘kippenkuur’ te doen: een paar weken lang met de kippen op stok.

Hoe weet deze stresstester dat ik meer onder druk sta dan ik wil toegeven? ‘Allereerst is deze test een hulpmiddel’, zegt Carolien Hamming, directeur van het CSR Centrum. ‘Samen met een coach zou je moeten nagaan of de uitkomst echt klopt. Het komt voor dat mensen de vragenlijst positiever invullen, bijvoorbeeld omdat ze hun stressklachten hardnekkig ontkennen. Bij jou is verklaarbaar waarom je ook groen scoort, als ik hoor dat je vier keer in de week sport. Een fit lijf houdt je langer op de been.’

Hamming vertelt dat de test checkt of je voldoende herstelt van al je inspanningen. ‘Vaak hebben of nemen mensen onvoldoende de tijd om te herstellen. Mede dankzij de stress kunnen ze goed presteren, maar niksen is er niet meer bij. Topsporters weten dat herstel minstens zo belangrijk is als trainen, maar journalisten mogen ook wel wat vaker in de ‘ruststand’ staan. Van de twintig verslaggevers die mij de afgelopen jaren interviewden en zelf de test deden, stond iedereen in het rood.’

De redenen kennen we: deadlines, de druk om optimaal te presteren, werkonzekerheid, onder een vergrootglas liggen bij het publiek, de combinatie met een druk privéleven.

Op bezoek bij een aantal mediabedrijven hoorde ik laatst weer dat werkdruk en overbelasting de meest gehoorde klachten zijn. Met trainingen, coaching, wandellunches en tips voor leidinggevenden gaan de organisaties dat veelkoppige monster te lijf. Of met kleine, sympathieke acties, zoals een legpuzzel bij het koffieautomaat. ‘Even mijn hoofd leegmaken’, zei een marketingcollega bij uitgeverij Reed Business, gebogen over de Brooklyn Bridge. Ik had geen tijd, want mijn artikel over werkstress moest af.

Tips van Jolan

1. Doe eens een stresstest, liefst wetenschappelijk verantwoord en onder begeleiding.
2. Volg bovengenoemde kippenkuur. Voel je verschil als je elke avond een uur eerder gaat slapen?
3. Piekerproblemen: probeer een slaapapp. Bijvoorbeeld de Sleep Cycle alarm clock.
4. Besteed uit wat je leven minder druk maakt, van het toetje voor je familiediner tot de administratie. (zie deze tips voor tijdbesparende apps)
5. Leestips:‘Vinden journalisten hun werk wel eens psychisch belastend?’ (Villamedia) en ‘Zelfs een journalist is vatbaar voor stress’ (Villamedia)
6. Boektip: ‘Gek op stress, maar niet altijd’, Suzan Kuijsten en Carolien Hamming (2018) met o.m. de hofleveranciers van stress en adviezen om uit een burn-out te komen.

2 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. post@maartenfreriks.nl, 8 december 2018, 09:49

  Zou het zo kunnen zijn dat de aanbieder van de stresstest er belang bij heeft dat er stress wordt aangetoond? Of zou het kunnen dat de test niet deugt? Of zou het kunnen dat coaches er belang bij hebben dat mensen stress ervaren, en een coach zoeken om zich er van te ontdoen? Als je als coach al ervaart dat de uitkomst van een test niet overeenkomt met je eigen ervaring, zou ik verwachten dat je column eerder een grote Disclaimer is, dan een aanbeveling. Iemand bewust maken van stress die ze zelf niet ervaren, lijkt me niet de corebusiness van coaches.

 2. 2. Eduard Bekker, 9 december 2018, 17:55

  Het doet me een beetje denken aan een test die de Scientology een keer bij me afnam in Amsterdam. Uiteraard ‘moest er nog veel aan me gebeuren’, wat ze aan de hand van grafieken aantoonden. Zij zouden me daar graag bij willen helpen ...

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.