De Loopbaancoach geeft advies: Hoe bescherm je je tegen Twitter-aanvallen?

Wat te doen tegen doorgedraaide social media gebruikers? Met loopbaancoach en journalist Jolan Douwes bespreekt verslaggever Dennis of hij moet stoppen met sociale media.
Als zijn reportage in de nieuwsuitzending zit, heeft tv-verslaggever Dennis* (54) zijn Twitteraccount de hele avond open staan. Hatelijke opmerkingen van Forum voor Democratie-aanhangers vindt hij al gewoon, maar kritiek van collega’s of andere kijkers went nooit.
Dennis vertelt me dat elke negatieve reactie op sociale media onder zijn huid gaat zitten. Het raakt hem als anderen hem publiekelijk te kijk zetten en hij zich maar beter niet kan verdedigen. Toch twijfelt Dennis of hij met Twitter moet stoppen. Hij brengt er zijn reportages mee onder de aandacht en elke retweet van een collega maakt veel goed.
Omdat ik over het veilige onderwerp werk schrijf, heb ik geen ervaring met trollenlegers en Twitteraanvallen. Daarom raadpleeg ik Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma. Die bericht regelmatig over extremisme en desinformatie. Daar krijgt hij veel haatreacties op. Dat is erger geworden sinds hij de online videoserie #Ophef presenteert waarin claims op sociale media worden ontrafeld.
Bouma noemt online aanvallen op journalisten een plaag die veel collega’s wegjaagt van de sociale media. ‘Begrijpelijk maar jammer, want juist in deze tijd is direct contact met lezers of kijkers belangrijk.’ Volgens de tv-maker kunnen journalisten zich op verschillende manieren beschermen.
Zo houdt een collega voor hem de reacties op de #Ophef-uitzending bij. Dat voorkomt dat hij zelf door zijn tijdlijn gaat scrollen. De collega maakt een samenvatting van inhoudelijke reacties. Dreigementen stuurt hij door naar de hoofdredactie. Als beveiligingsmaatregelen nodig zijn, is er overleg. Bij de Groningse journalist Willem Groeneveld is bijvoorbeeld een camera geplaatst. Daardoor konden twee mannen die vorig jaar een molotovcocktail naar binnen gooiden snel worden gearresteerd.
Met een aantal volgers heeft Bouma eind vorig jaar een tweet gerapporteerd van iemand die hem ‘onder de groene zoden’ wenste. Die man had daarmee de gedragsregels geschonden. Na een klachtbehandeling van vier maanden werd de bedreiger - helaas maar tijdelijk - geschorst. Bouma heeft hem geblokkeerd.
Zulke acties geven het gevoel iets te kunnen ondernemen tegen doorgedraaide social media gebruikers. Ter relativering kan tv-verslaggever Dennis zich realiseren dat zij geen graadmeter zijn voor de publieke opinie. En dat zijn onrust vooral kan zitten in doemscenario’s in zijn hoofd. Als dat zo is, raad ik hem aan niet meer de hele avond naar Twitter te kijken, maar een vriend te vragen de reacties voor hem te schiften. Vlak na een uitzending komt kritiek sowieso harder aan.
* Om privacyredenen is Dennis een gefingeerde naam.
Meer tips:
1. Online training van Persveilig over bedreigingen via sociale media (25 minuten)
2. Zo zorg je voor jouw online veiligheid
3. Kwaliteitsfilter op Twitter en apps om haatreacties te blokkeren
4. Boek en podcast ‘So You’ve Been Publicly Shamed’, Jon Ronson (uitgever: Penguin Random House, 2015, BBC, 2019)
5. Nieuwsuur-serie #Ophef
Praat mee