website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Jolan Douwes denkt mee met een ontmoedigde verslaggever

Jolan Douwes — Geplaatst in Werk op Friday 5 January 2018, 11:00

© Truus van Gog

De Coach Radioverslaggever Kevin (48) krijgt tijdens zijn beoordelingsgesprek te horen dat hij beter moet presteren. Volgens zijn leidinggevende springen zijn reportages er niet meer uit en ook zijn bijdragen aan de onlineredactie levert hij steeds met pijn en moeite. De kritiek komt hard aan.

Somber zit Kevin tegenover me. De HR-adviseur heeft hem aangeraden een kort loopbaantraject te volgen. Het beoordelingsgesprek zit hem hoog - de emoties schieten van verdrietig naar verongelijkt. Jarenlang maakte hij spraakmakende reportages en nu dit.

De radiomaker vertelt dat er na het beoordelingsgesprek weinig uit zijn handen komt. Hij is als de dood voor ontslag, al is dat woord niet eens gevallen. Logisch dat hij daar meteen aan denkt, maar een werkgever komt nu ook weer niet zo snel van een medewerker af. Volgens de toetsingsregels voor ontslag moet Kevin een eerlijke kans krijgen om zich te verbeteren. Als hij onder de maat zou presteren, moet de werkgever dat ook kunnen aantonen.

Voordat ik met mensen als Kevin een actieplan maak, nemen we uitgebreid hun situatie thuis en op het werk door. Misschien hebben ze hun handen vol aan een een ziek kind of hulpbehoevende ouder. Of ze zitten midden in een vechtscheiding. Misschien ligt er een burn-out op de loer na jarenlang buffelen onder tijdsdruk. In zulke gevallen kijken we of ze meer hulp kunnen inschakelen of tijdelijk rustiger aan kunnen doen.

Kevins probleem is van een andere orde: hij werkt wel hard, maar op de automatische piloot. Daar komt hij mee weg tot hij een nieuwe chef krijgt. Opeens belandt Kevin in de gevarenzone: de leidinggevende vraagt zich af of deze verslaggever nog wel ‘toegevoegde waarde’ heeft.

Natuurlijk heb ik begrip voor Kevins emoties. Maar ik ben ook praktisch: we inventariseren wat zijn specialismen zijn en waar hij zijn plezier uit haalt. De lijst is langer dan hij dacht. Brainstormend over onderwerpen en projecten wordt hij weer enthousiast. Ik denk hard mee; wat dat betreft ben ik geen coach volgens de boekjes. We onderzoeken ook opties buiten zijn baan en zelfs buiten de journalistiek, al schrikt hij van dat idee.

Kevin kalefatert weer op als hij zijn plannen mag uitvoeren. Hij neemt wel een belangrijk besluit: hij wil parttime werken. Zo kan hij weer oppakken wat hij graag deed: gastlessen geven. Na een paar telefoontjes met de juiste personen nodigt een opleiding hem al uit. Voor Kevin is het werken op meer sporen de oplossing voor meer elan.

Ik ben blij met deze uitkomst na vier afspraken. Maar ik wens andere Kevins toe dat ze de balans al opmaken voordat hun chef hen daartoe dwingt.

Tips van Jolan

1. Zodra de routine erin sluipt, is het tijd voor iets nieuws. Kom zelf met een voorstel. Misschien kun je wel mentor worden of een paar maanden meedraaien op een andere afdeling.
2. Wacht niet op het beoordelingsgesprek, maar regel vaker evaluaties en feedback.
3. Volg minimaal één keer per jaar een cursus. Maak gebruik van opleidingsbudgetten en het aanbod van organisaties zoals Werkstation.
4. Moet je een verbetertraject volgen, lees dan deze blog.
5. Schakel een loopbaanadviseur in voordat problemen zich opstapelen.
6. Boekentips: ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ van Richard Bolles, ‘Ontdek je sterke punten’ van Marcus Buckingham en Donald O. Clifton.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.