banner festival 23

— vrijdag 23 september 2022, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Christiane Amanpour zegt interview met Iraanse president Ebrahim Raisi af vanwege eis hoofddoek te dragen

Christiane Amanpour - © ANP / Ken McKay

CNN-presentator en journalist Christiane Amanpour heeft in New York een interview met de Iraanse president Ebrahim Raisi afgezegd. Dat deed ze omdat Raisi van haar eiste dat ze tijdens het gesprek een hoofddoek zou dragen. “Ik heb beleefd geweigerd. We zijn in New York, waar er geen wetten zijn met betrekking tot het dragen van hoofddoeken.” Laatste wijziging: 23 september 2022, 10:33

Dat vertelt Amanpour in een draad op Twitter. De CNN-journalist zou met Raisi spreken over de protesten die gaande zijn in Iran. Die ontstonden nadat een jonge vrouw, Mahsa Amini, om het leven kwam nadat de Iraanse politie haar had gearresteerd omdat ze haar hoofddoek niet volgens de regels droeg.

“Dit zou president Raisi’s eerste interview op Amerikaans grondgebied zijn”, aldus Amanpour. Na weken plannen en acht uur lang lichten, camera’s en vertalingstechnologie klaarzetten was er nog geen spoor van Raisi. Veertig minuten na de oorspronkelijke aanvangstijd verzocht de president via een medewerker aan Amanpour een hoofddoek te dragen tijdens het gesprek.

“De medewerker legde uit dat het interview niet zou plaatsvinden als ik geen hoofddoek zou dragen”, schrijft Amanpour. “Hij noemde het ‘een kwestie van respect’ en verwees daarbij naar ‘de situatie in Iran’. Daarmee verwees hij naar de protesten in zijn land. Opnieuw vertelde ik dat ik niet akkoord kon gaan met deze onverwachte voorwaarde. En dus liepen we weg.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.