word actief nvj klein

— dinsdag 20 april 2021, 11:10 | 0 reacties, praat mee

China: Oeigoerse journalist opgevoerd in videobekentenis

Een still uit de videobekentenis van journalist Erkin Tursun. Zijn zoon Arfat had hem drie jaar niet gezien en noemt zijn vader haast onherkenbaar. | CPJ

Persvrijheidsorganisatie CPJ heeft bij de Chinese autoriteiten geprotesteerd tegen de inzet van gevangen journalisten in propaganda-video's. De Oeigoerse tv-journalist Erkin Tursun verscheen begin deze maand in een video, waarin hij beloofde "zichzelf te verbeteren en zo de genade van de partij en overheid te verdienen". Laatste wijziging: 21 april 2021, 13:34

Tursun riep verder zijn zoon Arfat op naar China terug te keren. Arfat Erkin is een in ballingschap levende Oeigoerse activist. Om hem onder druk te zetten werd enkele jaren terug ook kort zijn moeder opgepakt.

China gebruikt vaker het dwangmiddel van publieke bekentenissen per video: in 2014 dook journaliste Gao Yu op in een video, na bijna een maand te zijn vermist. In 2015 moest een financieel journalist excuses aanbieden over onrust op de beurs die zijn artikelen zouden hebben veroorzaakt.

De Australische publieke omroep SBS besloot onlangs bulletins van Chinese zenders CGTN en CCTV te schrappen. De uitzendingen vonden plaats in het kader van zogeheten World Watch-programmering, een service die internationale nieuwsbulletins levert aan Australiërs. De bulletins bevatten geen bekentenissen, maar de laatste jaren zouden zeker 56 van zulke gedwongen bekentenissen op CGTN/CCTV zijn geweest.

Arfat Erkin zegt hoop te putten dat de gedwongen bekentenis misschien betekent dat zijn vader op korte termijn vrijkomt. Erkin Tursun werd tot twintig jaar cel veroordeeld voor “het aanjagen van etnische haat, etnische discriminatie en het verbergen van misdaden”.

De Chinese mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse moslimminderheid werden eind februari door de Tweede Kamer als genocide bestempeld. China ontkent dat daar sprake van is en ziet de kritiek als Westerse vijandigheid tegenover China.

Westerse journalisten die kritisch over de mensenrechtensituatie in de regio Xinjiang berichten, worden bedreigd met juridische stappen. Recent haalde de BBC hun China-correspondent om die reden weg. Australië deed dat in september vorig jaar, toen duidelijk werd dat China correspondenten wilde arresteren.

Bekijk meer van

Xinjiang Oeigoeren China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.