mgm nvj maart

— maandag 31 augustus 2015, 15:00 | 0 reacties, praat mee

China dwingt financieel journalist tot ‘bekentenis’ op tv

China dwingt financieel journalist tot ‘bekentenis’ op tv
Wang Xiaolu tijdens zijn bekentenis op CCTV / AFP

Een prominente Chinese financiële journalist heeft op staatstelevisie een publieke bekentenis moeten afleggen dat zijn verslaggeving 'paniek en onrust' teweeg heeft gebracht op de beurs. Wang Xiaolu van het zakelijke tijdschrift Caijing is een van ruim 200 mensen die voor het 'online verspreiden van geruchten' zijn bestraft. De Chinese markten zijn sinds juni in een duikvlucht gekomen, waarbij 40 procent van de waarde is uitgewist, aldus de Financial Times. Laatste wijziging: 1 september 2015, 14:06

Internationaal is er afkeurend op de bekentenis gereageerd. Wang moest onder meer zeggen dat zijn journalistieke methodiek ‘abormaal’ was geweest - wat zoveel betekent dat hij uit privégesprekken zou hebben geciteerd. Ook zou hij hebben geweten dat zijn stukken een negatieve impact op de markt zou hebben. “Ik had het niet moeten uitbrengen tijdens zo’n gevoelige periode”, aldus Wang.

De journalist bekende verder dat het bij de verslaggeving vooral ging om zelfverheerlijking en dat hij het land en investeerders met zijn werk ernstig had geschaad. “Ik erken en betreur dat. Ik ben bereid mijn misdaad op te biechten”, aldus Wang.

Volgens de onafhankelijke uitgave China Digital Times hebben de Chinese autoriteiten sinds de onrust op de markten begon een richtlijn uitgegeven om financiële verslaggeving te beperken. Onder meer ‘het overdrijven van paniek of verdriet’ of het gebruik van emotioneel geladen woorden als piek, ineenstorting of malaise moesten worden vermeden.

Volgens de Financial Times [betaalmuur] vermijden de staatsmedia zakelijke berichtgeving, ondanks de neerwaartse spiraal van de Chinese markten.

Bekijk meer van

Recht China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.