mgm nvj maart

— woensdag 13 september 2017, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Afstaan foto’s geweigerd: NRC-fotograaf in cel

Afstaan foto’s geweigerd: NRC-fotograaf in cel
Een AWACS-toestel over Limburg. Er zijn veel klachten over geluidsoverlast door de toestellen | Marcel van Hoorn / ANP

Freelance fotograaf Chris Keulen (NRC) heeft afgelopen weekend twee uur in de cel gezeten omdat hij weigerde foto's af te staan. Keulen was op reportage met NRC-journalist Paul van der Steen om verslag te doen van geluidsoverlast van zogeheten AWACS-vliegtuigen die opereren vanuit een nabijgelegen NAVO-basis. Laatste wijziging: 18 september 2017, 11:41

Keulen maakte foto’s van een confrontatie tussen een Amerikaanse militair in burgerkleding en een omwonende. De militair stompte een lokale activist meerdere keren in het gezicht. Toen Keulen en Van der Steen naar het politiebureau gingen om een getuigenverklaring af te leggen, werd Keulen op “intimiderende en onprettige” wijze bejegend om zijn foto’s van het incident af te staan.

“Acht functionarissen van politie en marechaussee stonden op mij in te praten. ‘Dit gaat onplezierig voor je worden, je krijgt een strafblad, we sluiten je minstens negen uur op, is het je dat waard?’”, vertelt Keulen in NRC van vandaag.

Keulen maakt zich zorgen over andere foto’s die met specialistische software van de geheugenkaart zijn te halen. De Limburgse perswoordvoerder zegt dat de fotograaf ‘keer op keer’ weigerde de foto’s af te staan met een beroep op de persvrijheid. De woordvoerder stelt dat er geen sprake van bronbescherming was “omdat NRC zelf de bron is”.

Volgens de woordvoerder was vooraf toestemming vragen aan de rechter-commissaris voor invordering niet nodig. Thomas Bruning, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ, stelt in een reactie dat de justitie geregeld zijn boekje te buiten gaat. Vorig jaar was er een soortgelijk incident, waarbij de politie zich autoritair gedroeg richting verzamelde pers. Volgens Bruning komen deze incidenten gemiddeld elk jaar wel één keer voor.

NRC gaat bij het Openbaar Ministerie aandringen op seponering van de zaak en vernietiging van de onrechtmatig verkregen foto’s. “Verder zullen we het College van procureurs-generaal een brief sturen waarin we onze afkeuring uitspreken over de gang van zaken. Het is zorgelijk dat politie en justitie onbekend lijken te zijn met de eigen regels over inbeslagname”, aldus hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft Kamervragen gesteld over het incident, meldt hij op Twitter:

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.