website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Afstaan foto’s geweigerd: NRC-fotograaf in cel

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 13 september 2017, 09:41

Een AWACS-toestel over Limburg. Er zijn veel klachten over geluidsoverlast door de toestellen | Marcel van Hoorn / ANP

Een AWACS-toestel over Limburg. Er zijn veel klachten over geluidsoverlast door de toestellen | Marcel van Hoorn / ANP

Nieuws

Freelance fotograaf Chris Keulen (NRC) heeft afgelopen weekend twee uur in de cel gezeten omdat hij weigerde foto’s af te staan. Keulen was op reportage met NRC-journalist Paul van der Steen om verslag te doen van geluidsoverlast van zogeheten AWACS-vliegtuigen die opereren vanuit een nabijgelegen NAVO-basis.

Keulen maakte foto’s van een confrontatie tussen een Amerikaanse militair in burgerkleding en een omwonende. De militair stompte een lokale activist meerdere keren in het gezicht. Toen Keulen en Van der Steen naar het politiebureau gingen om een getuigenverklaring af te leggen, werd Keulen op “intimiderende en onprettige” wijze bejegend om zijn foto’s van het incident af te staan.

“Acht functionarissen van politie en marechaussee stonden op mij in te praten. ‘Dit gaat onplezierig voor je worden, je krijgt een strafblad, we sluiten je minstens negen uur op, is het je dat waard?’”, vertelt Keulen in NRC van vandaag.

Keulen maakt zich zorgen over andere foto’s die met specialistische software van de geheugenkaart zijn te halen. De Limburgse perswoordvoerder zegt dat de fotograaf ‘keer op keer’ weigerde de foto’s af te staan met een beroep op de persvrijheid. De woordvoerder stelt dat er geen sprake van bronbescherming was “omdat NRC zelf de bron is”.

Volgens de woordvoerder was vooraf toestemming vragen aan de rechter-commissaris voor invordering niet nodig. Thomas Bruning, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ, stelt in een reactie dat de justitie geregeld zijn boekje te buiten gaat. Vorig jaar was er een soortgelijk incident, waarbij de politie zich autoritair gedroeg richting verzamelde pers. Volgens Bruning komen deze incidenten gemiddeld elk jaar wel één keer voor.

NRC gaat bij het Openbaar Ministerie aandringen op seponering van de zaak en vernietiging van de onrechtmatig verkregen foto’s. “Verder zullen we het College van procureurs-generaal een brief sturen waarin we onze afkeuring uitspreken over de gang van zaken. Het is zorgelijk dat politie en justitie onbekend lijken te zijn met de eigen regels over inbeslagname”, aldus hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft Kamervragen gesteld over het incident, meldt hij op Twitter:

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.