word studentlid

— vrijdag 9 augustus 2019, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Chemiebedrijf Monsanto zat journaliste dwars om kritisch boek

Chemiebedrijf Monsanto zat journaliste dwars om kritisch boek
Reuters / Regis Duvignau

Het chemiebedrijf Monsanto, fabrikant van onkruidverdelger Roundup, heeft actief geprobeerd journalisten en activisten de mond te snoeren. Het bedrijf richtte daarvoor een speciaal team op, dat onder meer Reuters-journaliste Carey Gillam tegenwerkte. Gillam publiceerde een boek over het mogelijk kankerverwekkende Roundup. Laatste wijziging: 9 augustus 2019, 09:03

Het ‘reputatieteam’ van Monsanto deed dat onder andere door klanten te adviseren recensies van Gillams boek te schrijven en voorzag hen van kritiekpunten om daarin te verwerken. Daarnaast betaalde het bedrijf Google zodat kritiek op het boek hoger in de zoekresultaten kwam. Het team zette ook Gillams leidinggevenden onder druk, om haar zo van het dossier af te halen.

Dat schrijft The Guardian op basis van interne documenten van het bedrijf. Volgens de krant werden alle manieren om de journalist tegen te werken opgeslagen in een spreadsheet. Een woordvoerder van Monsanto’s moederbedrijf Bayer zegt dat het bedrijf een eerlijke, nauwkeurige en wetenschappelijk dialoog wilde bevorderen.

Bekijk meer van

Reuters Monsanto Carey Gillam

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.