— donderdag 8 februari 2018, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: notities rond arrestatie Reuters-journalisten verbrand

Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo arriveren bij de rechtbank in Rangoon | Lynn Bo Bo / EPA

In de rechtszaak tegen twee Reuters-journalisten die worden beschuldigd van het doorspelen van staatsgeheimen heeft een lid van het arrestatieteam toegegeven dat hij alle notities met betrekking tot de aanhouding van journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo heeft verbrand. Waarom dat is gebeurd, vertelde hij niet.

De twee journalisten werden half december gearresteerd en worden beschuldigd onder de Official Secrets Act vanwege het “op illegale wijze verzamelen van informatie om die met buitenlandse media te delen.” Ze deden verslag van militair optreden tegen een moslim-minderheid in de staat Rahkine, met honderdduizenden vluchtelingen tot gevolg.

Ze riskeren maximaal 14 jaar gevangenisstraf.

De agent die zijn notities heeft verbrand zegt dat op eigen initiatief te heben gedaan, niet omdat hem dat van hogerhand is opgedragen. “Alleen de politie weet waarom dit is gebeurd”, aldus de advocaat van het tweetal.

Andere details rond de aanhouding blijven vaag: bij het kruisverhoor kwam er geen bevredigend antwoord op de vrag hoe de twee in het vizier van de politie kwamen.

Op 12 december waren de journalisten door politiefunctionarissen in Yangon voor een etentje uitgenodigd, waar ze bepaalde (en nu bestreden) documenten overhandigd kregen. Later werden de journalisten aangehouden, maar de aanklager heeft op geen enkel moment de ontmoeting in het restaurant benoemd.

Het feit dat er notities zijn verbrand, lijkt eveneens geen gevolgen te hebben. Wa Lone en Kyaw Soe Oo blijven vast zitten en moeten op 14 februari weer voor de rechtbank verschijnen, meldt Reuters.

Bekijk meer van

Reuters Myanmar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.