banner festival 23

— maandag 15 juni 2020, 13:25 | 0 reacties, praat mee

Cartoonistenorganisaties luiden noodklok over toename bedreigingen

Cartoon Movement, Cartooning for Peace en Cartoonists Rights Network International (CRNI) hebben een gezamenlijk statement gepubliceerd waarin zij aandacht vragen voor de hachelijke situatie van cartoonisten. Sinds maart is het aantal cartoonisten dat zegt te worden bedreigd verdubbeld. Laatste wijziging: 15 juni 2020, 13:49

De drie cartoonplatforms maken onder meer melding van twaalf (doods)bedreigingen tegen cartoonisten in onder andere Bangladesh, Bolivia, China, Peru en Uganda.

Cartoon Movement, Cartooning for Peace en CRNI waarschuwen dat de wereldwijde cartoonistengemeenschap dit jaar onherroepelijk kan worden beschadigd door de coronapandemie. Hun situatie was het afgelopen jaar al slecht, met meerdere incidenten waarbij buitenlandse overheidsfunctionarissen oproepen tot het afkeuren van cartoons en/of oproepen tot ontslag van cartoonisten.

Ook in Nederland was er zo’n incident. Zo riep de Chinese ambassadeur in Nederland op geen ‘kwetsende cartoons’ te maken over het coronavirus. De organisaties verwachten extreem lastig omstandigheden voor cartoonisten, aangezien de coronapandemie bestaande trends van autoritarisme, censuur en intolerantie verergert.

Dat denkt ook Tjeerd Royaards van Cartoon Movement: “2019 is door Cartooning for Peace en Courrier International bestempeld als ‘zwart jaar’ voor cartoonisten, een jaar waarin autoritaire regimes hun macht hebben uitgebreid en het aantal mogelijkheden om (betaald) cartoons te publiceren nog verder afnam. Door de pandemie is de situatie nog verder verslechterd.” “Als 2019 al zwart was, dan zou 2020 wel eens een zwart gat kunnen worden”, aldus Cartooning for Peace.

Volgens Terry Anderson van CRNI blijkt uit een peiling dat cartoonisten vooral bang zijn gecriminaliseerd te worden. “De huidige wereldwijde crisis heeft regimes aangemoedigd afwijkende of tegenstrijdige stemmen proberen te censureren. We zien het in Bangladesh met de arrestatie van Ahmed Kabir Kishore en anderen, van wie een sceptische houding tegenover genomen maatregelen als gevaarlijke desinformatie wordt bestempeld.”

“Vooral de samenwerking tussen social media platforms (met name Facebook) en repressieve overheden baart ons grote zorgen. Die overheden maken gretig gebruik van de strijd tegen fake news om kritische stemmen en satire het zwijgen op te leggen”, aldus Anderson. Meer bij Cartoon Movement / EFJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.