Cartoonistenorganisaties luiden noodklok over toename bedreigingen

Cartoon Movement, Cartooning for Peace en Cartoonists Rights Network International (CRNI) hebben een gezamenlijk statement gepubliceerd waarin zij aandacht vragen voor de hachelijke situatie van cartoonisten. Sinds maart is het aantal cartoonisten dat zegt te worden bedreigd verdubbeld.
De drie cartoonplatforms maken onder meer melding van twaalf (doods)bedreigingen tegen cartoonisten in onder andere Bangladesh, Bolivia, China, Peru en Uganda.
Cartoon Movement, Cartooning for Peace en CRNI waarschuwen dat de wereldwijde cartoonistengemeenschap dit jaar onherroepelijk kan worden beschadigd door de coronapandemie. Hun situatie was het afgelopen jaar al slecht, met meerdere incidenten waarbij buitenlandse overheidsfunctionarissen oproepen tot het afkeuren van cartoons en/of oproepen tot ontslag van cartoonisten.
Ook in Nederland was er zo’n incident. Zo riep de Chinese ambassadeur in Nederland op geen ‘kwetsende cartoons’ te maken over het coronavirus. De organisaties verwachten extreem lastig omstandigheden voor cartoonisten, aangezien de coronapandemie bestaande trends van autoritarisme, censuur en intolerantie verergert.
Dat denkt ook Tjeerd Royaards van Cartoon Movement: “2019 is door Cartooning for Peace en Courrier International bestempeld als ‘zwart jaar’ voor cartoonisten, een jaar waarin autoritaire regimes hun macht hebben uitgebreid en het aantal mogelijkheden om (betaald) cartoons te publiceren nog verder afnam. Door de pandemie is de situatie nog verder verslechterd.” “Als 2019 al zwart was, dan zou 2020 wel eens een zwart gat kunnen worden”, aldus Cartooning for Peace.
Volgens Terry Anderson van CRNI blijkt uit een peiling dat cartoonisten vooral bang zijn gecriminaliseerd te worden. “De huidige wereldwijde crisis heeft regimes aangemoedigd afwijkende of tegenstrijdige stemmen proberen te censureren. We zien het in Bangladesh met de arrestatie van Ahmed Kabir Kishore en anderen, van wie een sceptische houding tegenover genomen maatregelen als gevaarlijke desinformatie wordt bestempeld.”
“Vooral de samenwerking tussen social media platforms (met name Facebook) en repressieve overheden baart ons grote zorgen. Die overheden maken gretig gebruik van de strijd tegen fake news om kritische stemmen en satire het zwijgen op te leggen”, aldus Anderson. Meer bij Cartoon Movement / EFJ
Praat mee