Impact

— donderdag 6 februari 2020, 11:14 | 0 reacties, praat mee

Cartoonisten verwerpen bevel terughoudendheid Chinese ambassadeur

Mei 2019: de Chinese ambassadeur Xu Hong overhandigt zijn geloofsbrieven aan de koning | ANP

Nederlandse cartoonisten ergeren zich aan de recente waarschuwing van de Chinese ambassadeur in Nederland geen 'kwetsende cartoons' te maken over het coronavirus, dat een Chinese oorsprong heeft. De oproep is ongepast en heeft eerder een omgekeerd effect, menen ze.

In een interview deze week met de Volkskrant stelde ambassadeur Xu dat Nederlandse hoofdredacteuren normen en waarden moeten bewaken en de overheid desnoods moet ingrijpen om cartoonisten te bestraffen, als die te ver gaan.

“Die spotprenten mogen geen mainstream worden. Westerse regeringen zeggen: dat is vrijheid van meningsuiting. Maar die vrijheid gaat niet boven morele afwegingen. Dit virus aangrijpen voor een aanval op één enkel land, één enkel volk, dat druist in tegen de mensenrechten”, meent de ambassadeur.

Ruben L. Oppenheimer, die zich eerder deze week stoorde aan de zelfcensuur van redacties en het gebrek aan solidariteit onder collega’s voor belaagde cartoonisten zoals hij, zegt dat de vrijheid van meningsuiting niet flexibel is.

“Het is makkelijk om satirici aan te pakken, we werken in de publieke ruimte en zijn dus kanonnenvoer op de voorste rij. Daar springt de ambassadeur op in, aldus Oppenheimer.

Cartoonist Cortés vindt de oproep van Xu eerder lachwekkend, maar tegelijk zorgelijk omdat hij het zich denkt te kunnen permitteren überhaupt zo’n oproep te doen. “Dat zegt iets over China, maar ook over het klimaat in Nederland en Europa”, aldus Cortés - die prompt voor GeenStijl een nieuwe cartoon maakte.

Cartoonist Maarten Wolterink krijgt vanuit China veel commentaar op recent werk rond het coronavirus, meldt NOS. ““Ik ben blij dat ik toevallig net, om een andere reden, mijn adres van Google Maps heb gehaald. Ik zie dit vooralsnog, door de fysieke afstand met China, niet als serieuze bedreigingen”, zegt Wolterink.

Cartoonist Tjeerd Royaards zegt tegenover de NOS: “We hebben het wel over het land dat Winnie de Poeh in de ban doet omdat die op de president zou lijken. Ik mag hopen dat Nederland geen gehoor geeft aan de Chinese oproep, eigenlijk is het hele platte censuur.”

Volkskrant-cartoonist Jos Collignon: “De vraag die bij mij opkomt is: om wiens morele afwegingen gaat het hier? Die van de Chinese regering? Daar hebben tekenaars nooit een hoge pet van op gehad. Ik trek me er niks van aan.” Hij tekende een cartoon waarin Xu zelf figureert.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.