training eu starters

— donderdag 21 november 2019, 15:27 | 0 reacties, praat mee

Cartoonistenduo Evert Kwok wint rechtszaak om auteursrecht

© Evert Kwok

Eelke de Blouw en illustrator Tjarko Evenboer, die cartoons publiceren onder de naam Evert Kwok, hebben een rechtszaak over auteursrecht gewonnen. Hun cartoons waren zonder toestemming en bronvermelding op Facebook overgenomen. Laatste wijziging: 21 november 2019, 16:13

Afgelopen juli ontdekte het duo dat twee van hun cartoons zonder vermelding van hun artiestennaam waren gekopieerd op het Facebookaccount van Bart Lauwers. Evert Kwok verzocht de man vriendelijk om alsnog het label ‘Evert Kwok’ aan de twee cartoons te plakken. “Van ons hoefde hij dan de berichten niet eens te verwijderen”, vertelt De Blouw aan RTL Nieuws.

Lauwers beargumenteerde dat hij de cartoons niet van Evert Kwok had gekopieerd, maar dat hij ze via Google had gevonden. Lauwers ging dan ook niet in op het verzoek van De Blouw en Evenboer. De cartoonisten stuurden via een deurwaarder een dagvaarding naar Lauwers. Vervolgens stuurde de man een filmpje naar het duo waarin hij de brief in brand stak. Met een bus deodorant en een aansteker, in zijn eigen douchecabine.” En onder begeleiding van het nummer ‘Light my fire’ van de band The Doors.

Met een crowdfundingsactie zamelde Evert Kwok genoeg geld in om de rechtszaak te betalen. Volgens de rechter heeft Lauwers het auteursrecht geschonden. Hij moet een schadevergoeding van 480 betalen en hij draait op voor de proceskosten.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.