— vrijdag 28 mei 2021, 14:05 | 0 reacties, praat mee

Carolien Vader en Cécile Narinx over de toekomst van de bladenmarkt

Uitgevers Hearst en Audax maakten recent bekend met veel bladen te willen stoppen. Nieuwsuur spreekt een hoofdredacteur en bladenexpert over de toekomst van de bladenmarkt.

De toch al teruglopende oplages werden door de coronacrisis nog kleiner, en adverteerders gaven nog minder uit. Die recente terugloop in inkomsten is onderdeel van een grotere trend, ziet bladenexpert Carolien Vader. “Twintig jaar geleden was een momentje voor jezelf: lekker even in een blad bladeren. Tegenwoordig zie je dat iedereen die zich verveelt, z’n smartphone pakt. Dat is ten koste gegaan van bladenconsumptie.” Volgens bladenexpert Carolien Vader is het als groot merk moeilijk rendabel te blijven als de oplage onder de 20.000 exemplaren schiet.

Cécile Narinx zag vanuit haar positie als hoofdredacteur bij Elle en vervolgens Harper’s Bazaar de tijdschriftenwereld ook veranderen. “Als hoofdredacteur bij Elle was ik met een team van 20 mensen, we hadden grote budgetten, adverteerdersinkomsten waren sky high. Maar er kwamen steeds meer bladen bij, er werd meer online gelezen. De adverteerders gingen ook budgetten verplaatsen naar online.” Dat leidde tot ‘rompredacties’: een minimaal team met veel freelancers eromheen.

“Als je voor een steeds kleiner budgetje steeds dunnere bladen moet maken en je freelancers moet uitknijpen, dat houdt niemand vol. Misschien is het een einde van een heel mooi tijdperk.” Meer bij Nieuwsuur

Lees ook:
Directie Hearst: vijf titels stoppen, rest magazines gaat door (17 mei 2021)
Audax stopt met Hitkrant, GIRLZ en CosmoGIRL! (17 mei 2021)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.