persveilig seminar

— vrijdag 11 juni 2021, 11:37 | 0 reacties, praat mee

‘Bijltjesweek’ bij Hearst Netherlands: ontslagen en gesprekken over nieuwe structuur

UPDATE De eerder aangekondigde reorganisatie bij tijdschriftuitgever Hearst Netherlands leidt tot een fikse ontslagronde. Op de redacties van Cosmopolitan, Elle, Esquire, Glamour, Harper’s Bazaar, JAN en Vogue krijgen werknemers te horen dat er voor hen geen plek meer is in het concern. In een aantal van de gevallen, waaronder bij Cosmopolitan, Esquire, Harper's Bazaar en JAN, worden hele redacties ontslagen. Met werknemers van andere titels worden gesprekken gevoerd over de nieuwe structuur van het bedrijf. Laatste wijziging: 14 juni 2021, 11:32

Dat bevestigen bronnen binnen Hearst aan Villamedia. Volgens hen vinden deze en volgende week met ruim een derde van alle werknemers in het bedrijf gesprekken plaats. De gesprekken zijn niet alleen met redacteuren, maar ook met werknemers binnen andere disciplines, zoals marketing en vormgeving. Na de reorganisatie moet een kleinere groep marketeers alle titels op zich nemen.

Hoeveel werknemers precies hun baan verliezen is nog niet bekend. Wel melden bronnen dat Hearst bij een flink aantal titels alleen nog wil werken met rompredacties en freelancers. Bronnen stellen dat het concern na de reorganisatie naar verwachting 30 tot 35 procent minder medewerkers over zal hebben. Dat komt volgens hen niet alleen door ontslagen, maar ook doordat titels verkocht worden en werknemers mee overgaan naar een nieuwe eigenaar.

Een woordvoerder van Hearst bevestigt dat de gesprekken gaande zijn, maar wil niets over de inhoud zeggen. Ze stelt dat daar pas uitspraken over gedaan worden “als de uitvoering compleet is”. Naar verwachting is dat in de loop van komende week. Wel benadrukt de woordvoerder dat de gesprekken niet alleen over ontslagen gaan. “Het is dus niet zo dat iedereen die op gesprek komt, wordt ontslagen.”

De ontslagen vallen voor een groot deel bij titels waar Hearst afstand van doet. Eerder werd al bekend dat Hearst stopt met Esquire, Designer Vintage, Fiscalert en Hearst Create. Voor Designer Vintage en FiscAlert vinden gesprekken voor een overname plaats. De uitgeefactiviteiten voor KLM, die vielen onder Hearst Create, gaan nog wel door.

Hearst levert daarnaast de uitgeeflicentie van een aantal titels in, waaronder Vogue, Vogue Living en Glamour. Condé Nast, de merkeigenaar van Vogue, Vogue Living en Glamour, zoekt voor die titels een nieuwe uitgeefpartner in Nederland. Van de medewerkers die Hearst bij die titels heeft werken, neemt de uitgeverij volgens bronnen afscheid.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.