— maandag 13 januari 2020, 09:41 | 1 reactie, praat mee

Cardiofeminist Angela Maas: ‘Dé patiënt bestaat niet’

In de rubriek Lessen voor de pers, waar we mensen van buiten de journalistiek aan het woord laten komen, het verhaal van Angela Maas. De ‘cardiofeminist’ en Opzij’s meest invloedrijke vrouw heeft veel aan de media gehad bij het bepleiten van haar zaak: meer aandacht voor de specifieke problemen bij vrouwelijke hartpatiënten. Maar de hoogleraar cardiologie voor vrouwen vindt ook dat journalisten soms te makkelijk spreken over de patiënt in het algemeen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Judith Pennarts, 10 februari 2020, 09:49

Met enige verbazing heeft de redactie van Nieuwsuur het interview met cardiologe Angela Maas gelezen. Er worden een aantal uitspraken gedaan door Maas over de werkwijze van Nieuwsuur die niet stroken met de realiteit. Maas stelt dat Nieuwsuur een week in het ziekenhuis opnames heeft gemaakt en vervolgens een “paar pittige uitspraken” heeft geselecteerd waardoor ze in de problemen is gekomen. Dit is feitelijk onjuist. We zijn geen week maar hooguit twee uur bij haar geweest in het ziekenhuis, hebben in die tijd zowel Maas geïnterviewd en het consult met de patiënt. Maas staat al jaren bekend om haar “pittige uitspraken” dus daar hebben we niet op hoeven selecteren. Sterker nog, ook 10 jaar eerder in een NOVA reportage trok ze op dezelfde manier aan de bel. Logisch dus dat Maas in hetzelfde Villamedia interview ook zegt dat ze inhoudelijk nog steeds achter de Nieuwsuur reportage staat.

Dat ze in de problemen is gekomen door die uitzending zegt meer over de beroepsgroep van cardiologen dan over de werkwijze van Nieuwsuur. Dat de beroepsgroep Maas na de Nieuwsuur uitzending een zwijgcontract heeft willen laten ondertekenen - waarin stond dat ze niet meer met journalisten mocht praten – vinden wij een zorgwekkende ontwikkeling. Gelukkig heeft Maas daar niet mee ingestemd.

Hier is de bewuste reportage terug te zien: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2214237-te-weinig-cardiologen-hebben-verstand-van-het-vrouwenhart.html

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.