basis naar compleet

— dinsdag 12 juli 2022, 09:10 | 3 reacties, praat mee

Burgemeester Huizen haalt uit naar de pers na vragen omtrent ontploffing

Politiemensen doen onderzoek bij een zwaar beschadigde woning in Huizen waar in de nacht van zaterdag op zondag een ontploffing heeft plaatsgevonden. - © ANP / Inter Visual Studios

Niek Meijer, de burgemeester van Huizen, heeft tijdens een persconferentie hard uitgehaald naar de pers. Meijer hekelt de wijze waarop journalisten verslag deden van een explosie in een woonwijk in de gemeente, afgelopen zondag. Daarbij werd een woning aan de straat Roef verwoest. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 13:06

“De mensen lopen gefrustreerd rond omdat ze hier door cameramensen worden opgevangen. Zij zijn helemaal klaar met het onfatsoen van mensen die foto’s maken, interviewen en zelfs kinderen interviewen”, aldus Meijer. “Dan ben ik er helemaal klaar mee. Dan gaan we fatsoensgrenzen over, wat ik echt verwerpelijk vind. Onder het motto van persvrijheid.”

Verslaggevers van diverse media waren zondag aanwezig in Huizen om verslag te doen van de explosie. Onder andere De Gooi- en Eemlander sprak met talloze bewoners, die niet alleen vragen hadden bij de oorzaak van de ontploffing, maar ook bij een belofte van Meijer. Die stelde nog geen twee dagen voordat het explosief afging, dat het ondanks dreiging bij een aantal woningen veilig was in de wijk.

Veeg uit de pan
“Hoe had de gemeente kunnen zeggen dat de buurt veilig was, vlak voor de bom afging? Die terechte vraag stelden tientallen buurtbewoners die verslaggevers van deze krant spraken”, aldus de hoofdredactie van De Gooi- en Eemlander. Een antwoord op die vraag kwam niet: burgemeester Meijer gaf volgens de krant geen thuis. Toen hij zondagavond bij een bijeenkomst vragen van de pers kreeg, stak hij van leer tegen de aanwezige journalisten. Antwoord op vragen gaf hij niet.

“Geen verantwoording, geen beantwoording. Wel een veeg uit de pan naar het kleine clubje aanwezig journalisten”, schrijft NH-verslaggever Ingmar Meijer over het voorval. “De hele dag mediamensen op de stoep kan inderdaad knap vervelend zijn. Maar de conclusie volgens de burgemeester was dat er ‘fatsoensnormen zijn overschreden’. Kennelijk zijn de misdragingen van journalisten en cameramensen een grotere zorg dan een serieuze dreiging die [..] is omgezet in brute en harde realiteit.”

NH-verslaggever Meijer vervolgt: “Steeds vaker willen gemeenten en bestuurders zelf bepalen wat en wanneer ze aan informatie de wereld insturen. Zelf het verhaal controleren is het uitgangspunt. Dat botst nogal eens met de vrije nieuwsgaring. Het publiek wil op de hoogte zijn en blijven van wat er gaande is. Daarin spelen de media een belangrijke rol.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Rob van Burik, 12 juli 2022, 20:45

Regel één: direct na zo’n gebeurtenis een persconferentie geven zodat pers en bewoners antwoorden krijgen. Doe je dat niet dan krijg je dit soort krampachtige situaties waarin een bestuurder niets wil zeggen, onbereikbaar is, een dag later nog steeds zijn mond dicht houdt en dan maar de pers de schuld geeft, terwijl deze zich juist heel netjes heeft gedragen (uit betrouwbare bron). Heeft deze burgemeester Meijer dan geen goede voorlichter die hem vertelt berichtgeving altijd zo snel mogelijk in eigen hand te houden en hem stuurt in deze situaties?
Rob van Burik, docent journalistiek Hogeschool van Amsterdam (en inwoner van Huizen)

Wim Theunisse, 12 juli 2022, 21:10

Kennelijk is Niek Meijer, de burgemeester van Huizen door de warmte bevangen want zijn gedrag maakt duidelijk dat de man van’t padje is.

Paula Harte, 14 juli 2022, 12:56

Toevallig ken ik Ingmar Meijer en hij werkt voor NH Nieuws/Gooi en Eembode, niet de Eemlander. Dat is een zeer gevoelig punt in lokaal medialand, kunnen jullie dit checken en indien nodig corrigeren? Dank vanuit ‘t Gooi. Paula

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.