word studentlid

— woensdag 13 juli 2022, 13:16 | 1 reactie, praat mee

‘Burgemeester Huizen intimideerde fotograaf voorafgaand aan persconferentie’

‘Burgemeester Huizen intimideerde fotograaf voorafgaand aan persconferentie’
Woningen die afgelopen zondag beschadigd raakten, zijn dichtgetimmerd. De politie heeft zichtbare en onzichtbare surveillance opgeschroefd | ANP

Juristen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gaan opheldering vragen over een nieuw incident met burgemeester Niek Meijer van Huizen. Meijer zou fotograaf Caspar Huurdeman hebben verboden om foto's te maken vanaf een openbaar plein. "Anders heb je een probleem", zou Meijer hebben gezegd. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 14:01

Nadat Huurdeman zich niet liet weerhouden, stelt hij daarop te zijn benaderd door een politiemedewerker, die dreigde zijn camera in beslag te nemen. De medewerker zou hebben gezegd dat de fotograaf moest ‘wegwezen’. “Je weet wat de burgemeester heeft verteld.”

Huurdeman dreigde daarop 112 te bellen, waarna hij met rust gelaten werd. NVJ-jurist Rutmer Brekhoff gaat de burgemeester schriftelijk om opheldering vragen.

Het incident vond plaats kort voor een recente uithaal die burgemeester Meijer deed richting de media. Hij klaagde “helemaal klaar te zijn” met vermeend onfatsoen van fotografen en interviewers na een recente explosie in een woonwijk in de gemeente. “Dan gaan we fatsoensgrenzen over, wat ik echt verwerpelijk vind. Onder het motto van persvrijheid.”

Bewoners spraken met media en verbaasden zich over uitspraken van de gemeente dat de wijk veilig was, ondanks potentiële dreiging bij enkele woningen. Twee dagen later verwoeste een explosief een woning.

Bij de persconferentie op zondagavond kwam daarop geen antwoord, maar volgde de veeg uit de pan richting aanwezige media.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 14 juli 2022, 17:13

Dit soort burgemeesters zouden direct uit hun ambt moeten worden gezet.
Dus als gemeenteraad zou je zo iemand direct op non actief zetten.
Het wordt inderdaad steeds gekker in jullie land.
Ook een politie ambtenaar kan niet zomaar een camera in beslag nemen en of eisen dat je foto’s zou moeten wissen.
Het lijkt in jullie land steeds meer op klein Rusland waar de persvrijheid onderdruk staat als het even een politiek figuur of een ambtenaar niet uitkomt.
En dan maar weer roepen dat de pers zijn of haar werk moet kunnen doen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.