banner festival 23

— maandag 25 november 2019, 12:00 | 6 reacties, praat mee

Burgemeester Hetty Hafkamp: ‘Het is zo makkelijk om, pats pats, tikken uit te delen’

Het broeit al een paar jaar in de gemeente Bergen, waar inwoner Fred Vos met zijn Facebook-groep ‘Samen Bergen Verzetten’ een verbeten strijd voert tegen de gemeente. Door het tv-programma ‘Opstandelingen’ werd de kwestie landelijk nieuws. Een uitzending die burgemeester Hetty Hafkamp in verbijstering achterliet. In onze rubriek Lessen voor de pers, waar we mensen van buiten de journalistiek aan het woord laten komen, het verhaal van de burgemeester (onderaan het stuk een reactie van BNNVARA).

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Kees Schaap, 26 november 2019, 09:08

De serie Opstandelingen onderzoekt waarom mensen in opstand komen tegen lokale bestuurders. Niet wie er objectief gelijk heeft in een conflict, als zoiets überhaupt zou bestaan.
Niet alle afleveringen van onze serie zijn zo polemisch gemaakt als de aflevering over Bergen.
Daar is voor gekozen nadat uitvoerige research aantoonde dat de gemeente dermate harteloos haar gelijk ten opzichte van de burger bevecht, dat ze geen oog meer heeft voor menselijke waarden of menselijk leed.
Zo is een gezin met jonge kinderen uit huis gezet via dwangsommen die zo hoog waren dat het onmogelijk werd om elders in Bergen nog een woning te kopen of te huren. Toen raadsleden trachtten om de woning van het gezin te legaliseren via een Verklaring van geen Bezwaar werd dat actief tegengewerkt door het college van B&W. Het is burgemeester Hafkamp die de portefeuille Handhaving beheert.

Het is opmerkelijk dat de burgemeester vindt dat journalisten genoegen zouden moeten nemen met een uitspraak van de rechter. Zelf doet zij dat niet. Mevrouw Hafkamp weigert bij herhaling om zich neer te leggen bij uitspraken van de Raad van State waarbij burgers in het gelijk gesteld worden (om. Muelink, Kroeger, Vos). Het is een van de belangrijkste redenen waarom burgers in Bergen opstandelingen worden.

Opstandeling Fred Vos had al eerder een hoge ambtenaar uit de gemeente Bergen betrapt op corruptie. De fraude die hij meent te ontdekken in onze uitzending is gebaseerd op het ver onder de WOZ-waarde verkopen van gemeentelijk vastgoed. Het was ook te mooi of waar te zijn. Een boerderij met een WOZ-waarde van 5 ton verkopen voor 50.000. Dat is een kerstcadeautje van 4,5 ton aan een burger. Een sociaal gebaar volgens de gemeente. Het BING-rapport op grond waarvan mevrouw Hafkamp beweert dat er niets onoorbaars aan de hand is, is geen onafhankelijk rapport. Het is gemaakt met geld en in opdracht van het college van B&W, niet van de gekozen gemeenteraad. Wij hebben zelf in het programma Opstandelingen nooit beweerd dat er sprake was van gesjoemel, maar we spraken notarissen, makelaars en fiscaal juristen die meenden dat hier wel degelijk laakbaar is gehandeld. Veel bewoners en enkele raadleden van Bergen vinden nog steeds dat dit rapport ondeugdelijk tot stand is gekomen. Zij vragen zich af hoe het kan dat veel van deze woningen alsnog in handen zijn gekomen van vastgoedondernemers.
In de eindscène gaat Fred Vos ’s nachts posten bij een ambtenaar die hij verdenkt van corruptie. Het zou de tweede zijn die hij zou ontmaskeren. Omdat de bewijslast nog wankel was, hebben we de anonimiteit van de ambtenaar gerespecteerd en de zaak voor verder onderzoek aan het NRC doorgespeeld.

Burgemeester Hafkamp steekt de loftrompet af over de zogenaamd kritische onlinekrant Flessenpost. Haar positieve oordeel verbaast ons niet. Flessenpost ontvangt geld van de gemeente in ruil voor (positieve) interviews.

Hoewel ze een jaar geleden aangaf dat met pensioen gaan niets voor haar is, heeft mevrouw Hafkamp twee maanden na onze uitzending besloten haar functie neer te leggen. Uit vrije wil, naar eigen zeggen. Volgens meerdere raadsleden heeft de Commissaris van de Koning laten weten stevig te willen ingrijpen in de bestuurscultuur van Bergen. Maar mevrouw Hafkamp wast haar handen in onschuld en legt de schuld bij de pers.

Kees Schaap,
regisseur/eindredacteur Opstandelingen

Ruud Bredewold, 26 november 2019, 18:02

Kees Schaap (regisseur/eindredacteur Opstandelingen): ‘Burgemeester Hafkamp steekt de loftrompet af over de zogenaamd kritische onlinekrant Flessenpost. Haar positieve oordeel verbaast ons niet. Flessenpost ontvangt geld van de gemeente in ruil voor (positieve) interviews.’
Beste Kees, kan jij aangeven waar jij de informatie hebt verkregen dat Flessenpost geld van de Gemeente Bergen NH ontvangt in ruil voor positieve interviews? Ben reuze nieuwsgierig!
Flessenpost ontvangt namelijk net als jouw productiebedrijf geld om de productiekosten te dekken voor het maken van een TV interview. Het enige verschil tussen jouw productie en die van FlessenpostTV is dat de interviewer bij FlessenpostTV geen geld voor zijn werkzaamheden krijgt. Verder is zowel bij jouw programma als bij FlessenpostTV de journalistieke onafhankelijkheid gegarandeerd. De gemeente heeft geen enkele invloed op de vragen die de interviewer stelt. De vragen zijn grotendeels ingezonden door inwoners. Uiteraard bepalen de geïnterviewden zelf het antwoord dat zij geven.
Mocht je, en dat zou zo maar kunnen, nog nooit een aflevering van FlessenpostTV hebben gezien, kijk hier even: https://flessenpostuitbergen.nl/flessenposttv-prangende-vragen-aan-het-college-14/

Ruud Bredewold

 

gonny van oudenallen, 29 november 2019, 12:45

Ik ben parttime in Bergen en omgeving en hoor veel, wat mij opvalt is dat het voor het publiek onduidelijk is wat er aan de hand is; hier lees ik dat iemand de rechtszaken verloren zou hebben, misschien zou het College van B&W een informatieavond kunnen houden; wat is de stand van zaken, of op de gemeentelijke website, een verhaal op niet te moeilijke wijze plaatsen; daar gaat het over, de bezwaren, naar de rechter, uitspraak rechter (in simpele bewoording)en wat dan de bevoegdheid van de gemeente en college van B&W is. Het is nu steeds een gekissebis en daar kan een burgemeester of collegeleden niet zomaar tegenop… Informatievoorzieningen met de werkelijke feiten lijken hier broodnodig als mededelingen… aan inwoners, passanten en parttime-wonenden.

gonny van oudenallen, 29 november 2019, 12:46

ps ik, gonny van oudenallen,  ben freelance redacteur(kunst en verkeer) en oud politica

Jan Everhard, 7 december 2019, 22:13

Ik ben heel benieuwd wat mevrouw van haar zwart-wit portret vindt. Waarom hier een zwart-wit foto? Druktechnisch had hier gewoon een kleurenfoto kunnen staan. Of heeft de schrijver van dit artikel/de eindredactie er een bedoeling mee gehad om deze specifieke foto zwart-wit te maken?

Marjolein Slats, 13 december 2019, 16:38

Ha Jan, alle fotografie - door fotograaf Duco de Vries - bij onze serie ‘Lessen voor de Pers’ is in zwart wit. De schrijver en eindredactie hebben er geen enkele ‘bedoeling’ mee gehad om de foto zwart-wit te maken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.