training eu starters

— zaterdag 7 januari 2017, 10:48 | 1 reactie, praat mee

Uw regio verdient een eigen krant

De regionale media hebben het stevig te verduren. Dat is geen nieuws. Advertentie-inkomsten lopen terug, net als de betaalde oplage van de kranten. Burgers krijgen hun informatie via andere, digitale kanalen. De betrouwbaarheid van het medium lijkt er minder toe te doen. Laatste wijziging: 9 januari 2017, 08:31

Ook de krant of de site, die u nu leest, heeft daar last van. Als lezer merkt u daar misschien niet eens zoveel van; u krijgt nog altijd via de krant of site een compleet overzicht van het nationale, internationale en regionale nieuws.

Als actief burger en bewoner is het u misschien wel al opgevallen, dat de krant minder aanwezig is in uw dorp of wijk. Met nu al bijna 50% minder journalisten dan in 2004, ook bij deze krant, is het onmogelijk om in elk dorp of wijk paraat te zijn.
Toch slaagde deze krant erin om een band met u als lezer overeind te houden, anders las u dit stuk immers ook niet.

Om die band met de lezer is het ons te doen. Die krijg je als krant niet cadeau. Dat is mensenwerk. Daarbij gaat het om journalisten, die een connectie maken met de bewoners en lezers in de regio. Die regionale bedrijven en politiek kritisch volgen en bevragen.

Om redacties die in staat zijn u als lezer materiaal aan te leveren om uw mening te vormen over zaken die u nauw aan het hart gaan in uw directe woonomgeving. Daarvoor heb je stevige redacties nodig in het hart van het verschijningsgebied van uw krant. Zelfstandige redacties met een eigen smoel.

Juist die, voor de regionale journalistiek belangrijke zaken, komen met de op oudejaarsdag aangekondigde plannen van de eigenaar van deze krant, het TMG-concern, ernstig onder druk te staan. TMG wil fors snijden in de regionale redacties, maakt een zeer vergaande samenwerking met de redactie van de Telegraaf welhaast onvermijdelijk en offert daarmee volgens de NVJ het unieke regionale en lokale karakter van uw krant op. 

Het verlies van opnieuw een kwart van de journalisten (één op de vier!) van de regionale krantentitels in Noord Holland en de regio Leiden is voor ons onaanvaardbaar. Het van kritische informatie voorzien van bij elkaar 2 miljoen lezers met 140 journalisten is een utopie. Zo’n grote reductie mag met het oog op voor ons land cruciale landelijke en lokale verkiezingen geen werkelijkheid worden.

Wij als beroepsvereniging van journalisten steunen dan ook de journalisten in hun strijd om het voortbestaan van hun en uw krant. Dat is een krant die zijn regio kent en geloofwaardigheid hoog in het vaandel heeft staan.

Dat is mensenwerk dicht op de huid van de regio en aangestuurd vanuit die regio. Alleen op die manier behouden we een waardevolle regionale nieuwsvoorziening, het regionale dagblad dat u verdient.

Thomas Bruning, Algemeen Secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

(Dit artikel verscheen ook in de regionale kranten van de HMC)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

W. Theunisse, 4 oktober 2017, 20:50

Uw regio verdient een eigen krant? Vanwaar die dwang gedachte. De regio’s hebben helemaal geen eigen krant nodig. De redenen: Nieuws en berichten van de regionale overheid kunnen gelezen worden in elk plaatselijk gratis huis aan huisblad. De resterende informatie in de regionale kranten bestaat veelal uit berichten die er soms wel een week op blijven staan. Bovendien gaan die berichten vaak over een hond die tegen de auto van de buurman pist. Daar scoor je geen punten mee. Voor wat betreft het algemene nieuws blaten de regionale bladen de grote jongens na die hun leugens verstrekt krijgen van de overheid. En dan het hobbynieuws over een kaartkupje, borduurwedstrijd e.d., dat is nauwelijks interressant. Uiteraard wel voor de betrokkenen, zij kunnen hun vrienden vertellen:  ” Kijk mij eens” + het teveel aan reclame doet menigeen besluiten om de lokale liegertjes niet meer te willen lezen maar dat heeft Thomas Bruning kennelijk nog nooit begrepen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.