— vrijdag 23 september 2016, 11:32 | 0 reacties, praat mee

Britse uitgevers willen ook minder macht voor Google en Facebook

Nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie wil stappen ondernemen Britse uitgevers zelf actie om de macht van internetgiganten als Google en Facebook in te dammen. De Europese Commissie wil de rechten van uitgevers versterken, maar daar hebben de Britse uitgevers straks niets aan. Laatste wijziging: 23 september 2016, 11:36

De NMA, de brancheorganisatie voor Britse uitgevers, heeft daarom nu zelf een beroep gedaan op de regering en toezichthouders om “ervoor te zorgen dat online platforms opereren binnen een eerlijk kader”.

De NMA heeft in een gesprek met ministers over uitgeven in een digitale omgeving aangegeven dat online nieuws vooral wordt gekarakteriseerd door aggregatie van verhalen door derden die het nieuws opnieuw verpakken, publiceren, linken en er geld mee verdienen. Google domineert op zoekgebied en Facebook op sociaal gebied. En hoewel er mogelijke voordelen voor uitgevers zijn om met deze partijen samen te werken is het geen win-win situatie, stelt de NMA. De inkomsten zijn vooral voor de bedrijven die zelf niet investeren in originele journalistiek en dat gaat ten koste van de inkomsten van diegene die er dus wel in investeren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.