Uitgevers willen vuist maken tegen Google en Facebook

Amerikaanse uitgevers willen een vuist maken tegen Google en Facebook. Ze gaan de Amerikaanse overheid vragen hen toe te staan om als uitgevers gezamenlijk te onderhandelen met Facebook en Google. Daarvoor is een uitzondering nodig op de Amerikaanse anti-trust regels. De uitgevers vinden dat de twee internetgiganten te veel macht en reclame-inkomsten naar zich toetrekken en dat bedreigt hun voorbestaan en die van onafhankelijke nieuwsgaring.
Google en Facebook slokken in Amerika nu ongeveer zestig procent van alle reclamebudgetten op. De uitgevers vrezen dat dat percentage alleen maar toeneemt. Wat er voor hen overblijft is onvoldoende om te overleven.
Kranten als The Wall Street Journal en The New York Times plus allerlei regionale dagbladen en ook nieuwswebsites willen nu gezamenlijk gaan onderhandelen met de twee internetgiganten.
Daarbij gaat en dan vooral om het verkrijgen van een betere positie op de platformen. Tot op zekere hoogte werken de bedrijven daar al aan mee. Google heeft Google News aangepast zodat ‘betrouwbaar nieuws’ meer aandacht krijgt. En Facebook wil uitgevers helpen makkelijker abonnementen te verkopen via het platform.
De uitgevers vinden het allemaal te weinig en veel te laat en willen daarom gezamenlijk proberen Google en Facebook te dwingen actiever te worden.
Het is zeer de vraag of de nu gestarte lobby succesvol zal zijn. Het Amerikaanse congres wordt gedomineerd door de Republikeinse partij die niet bijzonder positief staat tegenover mediabedrijven.
Maar zonder betere afspraken vallen bedrijven om. David Chavern, voorman van Amerikaanse uitgevers: ‘Als je gratis nieuws wil, dan krijg je nieuws. Maar het is dan rotzooi van het niveau ‘Paus steunt Trump’. (En de Paus steunde Trump niet).’
Praat mee