training eu starters

— vrijdag 6 augustus 2021, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Britse media willen visa voor Afghaanse journalisten

Een herdenking voor de vermoorde journalist Danish Siddiqui in Kathmandu - © ANP / SOPA Images / Prabin Ranabhat

Een groep van 23 Britse media-organisaties wil dat Groot-Brittannië visa verstrekt aan Afghaanse journalisten die de afgelopen twintig jaar voor hen hebben gewerkt. Ze dringen daarop aan in een open brief aan de Britse premier Boris Johnson. Laatste wijziging: 6 augustus 2021, 08:54

Onder die media bevinden zich onder andere The Guardian, The Times en The Economist. “Onze verslaggeving is zeer afhankelijk geweest van de trouw en toewijding van Afghaanse journalisten, vertalers en ondersteunend personeel, die de afgelopen twintig jaar voor ons hebben gewerkt”, aldus de media-organisaties in hun open brief.

De media-organisaties schrijven ervoor te vrezen dat hun medewerkers in Afghanistan een doelwit worden voor de Taliban. Die rukt opnieuw op sinds de laatste NAVO-troepen Afghanistan hebben verlaten. De Taliban heeft inmiddels grote delen van het land overgenomen.

De afgelopen jaren hebben de Taliban meerdere malen verslaggevers tot doelwit gemaakt, schrijven de Britse media-organisaties. Ze verwijzen naar slachtoffers als Elyas Dayee en fotograaf en Pulitzer-winnaar Danish Siddiqui. Beiden werden onlangs vermoord.

“Het is belangrijk om snel te handelen, aangezien de bedreiging voor hun leven al acuut is en erger wordt. Als we ze achterlaten lopen de Afghaanse journalisten en mediamedewerkers die zo’n cruciale rol hebben gespeeld bij het informeren van het Britse publiek het risico op vervolging, lichamelijk letsel, opsluiting, marteling of de dood.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.