basis naar compleet

— woensdag 6 februari 2019, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Britse freelancers eisen betere betalingsdiscipline opdrachtgevers

ANP

Ergernis over lange, eenzijdige betaaltermijnen en knellende voorwaarden voor freelancewerk is geen uniek Nederlands fenomeen: in Groot-Brittannië hebben 242 freelancers in een open brief gepleit voor beter gedrag van opdrachtgevers. Laatste wijziging: 6 februari 2019, 08:53

Freelancers klagen dat opdrachtgevers steevast te laat betalen en verhogingen die daarop volgen even consequent negeren. Ze willen verder een einde aan de ontstane traditie dat opdrachtgevers alleen betalen als de productie daadwerkelijk in print of online verschijnt. Het werk is verricht en aan de gegeven opdracht is voldaan, aldus de freelancers.

Vaktitel Press Gazette bericht over de brandbrief, waarin freelancers erkenning willen voor hun “integrale aandeel in het media-ecosysteem” - een rol die met krimpende vaste redacties alleen maar groeit. De slepende betalingsdiscipline van uitgevers betekent dat freelancers constant als de-facto geldschieters fungeren, klagen ze.

Ze dragen daarbij bovendien het financiële risico dat de uitgave omvalt; de katalysator voor de open brief is het onverwachte faillissement van een populaire lifestyle website in Groot-Brittannië, waarbij freelancers onbetaald bleven. Er werd onder journalisten een inzamelingsactie gestart om de schrijnendste gevallen te helpen.

Freelancers zeggen soms duizenden ponden te moeten voorschieten en hun spaargeld aan te spreken om huur en levensmiddelen te kunnen betalen. Een tijdige betaling van facturen is cruciaal, aldus de briefschrijvers.

Ze pleiten verder voor een systeem waarbij opdrachtgevers bij het verlenen van de klus alvast de helft van het afgesproken bedrag betalen, met de rest bij publicatie. Meer bij Press Gazette

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.