— woensdag 6 februari 2019, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Britse freelancers eisen betere betalingsdiscipline opdrachtgevers

ANP

Ergernis over lange, eenzijdige betaaltermijnen en knellende voorwaarden voor freelancewerk is geen uniek Nederlands fenomeen: in Groot-Brittannië hebben 242 freelancers in een open brief gepleit voor beter gedrag van opdrachtgevers.

Freelancers klagen dat opdrachtgevers steevast te laat betalen en verhogingen die daarop volgen even consequent negeren. Ze willen verder een einde aan de ontstane traditie dat opdrachtgevers alleen betalen als de productie daadwerkelijk in print of online verschijnt. Het werk is verricht en aan de gegeven opdracht is voldaan, aldus de freelancers.

Vaktitel Press Gazette bericht over de brandbrief, waarin freelancers erkenning willen voor hun “integrale aandeel in het media-ecosysteem” - een rol die met krimpende vaste redacties alleen maar groeit. De slepende betalingsdiscipline van uitgevers betekent dat freelancers constant als de-facto geldschieters fungeren, klagen ze.

Ze dragen daarbij bovendien het financiële risico dat de uitgave omvalt; de katalysator voor de open brief is het onverwachte faillissement van een populaire lifestyle website in Groot-Brittannië, waarbij freelancers onbetaald bleven. Er werd onder journalisten een inzamelingsactie gestart om de schrijnendste gevallen te helpen.

Freelancers zeggen soms duizenden ponden te moeten voorschieten en hun spaargeld aan te spreken om huur en levensmiddelen te kunnen betalen. Een tijdige betaling van facturen is cruciaal, aldus de briefschrijvers.

Ze pleiten verder voor een systeem waarbij opdrachtgevers bij het verlenen van de klus alvast de helft van het afgesproken bedrag betalen, met de rest bij publicatie. Meer bij Press Gazette

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.