website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Britse freelancers eisen betere betalingsdiscipline opdrachtgevers

Lars Pasveer — Geplaatst in freelance op woensdag 6 februari 2019, 08:44

ANP

ANP

Nieuws Ergernis over lange, eenzijdige betaaltermijnen en knellende voorwaarden voor freelancewerk is geen uniek Nederlands fenomeen: in Groot-Brittannië hebben 242 freelancers in een open brief gepleit voor beter gedrag van opdrachtgevers.

Freelancers klagen dat opdrachtgevers steevast te laat betalen en verhogingen die daarop volgen even consequent negeren. Ze willen verder een einde aan de ontstane traditie dat opdrachtgevers alleen betalen als de productie daadwerkelijk in print of online verschijnt. Het werk is verricht en aan de gegeven opdracht is voldaan, aldus de freelancers.

Vaktitel Press Gazette bericht over de brandbrief, waarin freelancers erkenning willen voor hun “integrale aandeel in het media-ecosysteem” - een rol die met krimpende vaste redacties alleen maar groeit. De slepende betalingsdiscipline van uitgevers betekent dat freelancers constant als de-facto geldschieters fungeren, klagen ze.

Ze dragen daarbij bovendien het financiële risico dat de uitgave omvalt; de katalysator voor de open brief is het onverwachte faillissement van een populaire lifestyle website in Groot-Brittannië, waarbij freelancers onbetaald bleven. Er werd onder journalisten een inzamelingsactie gestart om de schrijnendste gevallen te helpen.

Freelancers zeggen soms duizenden ponden te moeten voorschieten en hun spaargeld aan te spreken om huur en levensmiddelen te kunnen betalen. Een tijdige betaling van facturen is cruciaal, aldus de briefschrijvers.

Ze pleiten verder voor een systeem waarbij opdrachtgevers bij het verlenen van de klus alvast de helft van het afgesproken bedrag betalen, met de rest bij publicatie. Meer bij Press Gazette

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.