— vrijdag 19 februari 2016, 16:15 | 0 reacties, praat mee

Brits-Syrische journalist aangehouden in Turkije

Freelance journalist Rami Jarrah is 17 februari opgepakt en zit in een cel op een onbekende Turkse locatie. Jarrah werd gearresteerd toen hij in zijn woonplaats Gaziantep een nieuwe verblijfsvergunning wilde aanvragen. Het Belgische MO magazine had vorige week nog een interview met Jarrah.

Jarrah (31) staat volgens CPJ (Committee to Protect Journalists) bekend om zijn onafhankelijke berichtgeving over de oorlog in Syrië. In het begin van de Syrische revolutie werd hij bekend als activist. Onder pseudoniem Alexander Page praatte hij met de media. Toen dit uitkwam ging hij naar het buitenland. In Syrië deed hij onder andere verslag van de Russische luchtaanvallen. Jarrah werkte voornamelijk voor zijn eigen persbureau ANA Press.

Tegen MO zei hij: ‘In Turkije ben ik een illegale vluchteling zonder werkvergunning, zoals alle andere vluchtelingen. Als de Turkse politie me tegenhoudt, kan ik worden opgesloten. Wat ik nu doe, sluit nochtans aan bij de Turkse belangen. Dat heb ik ook gezegd toen ik de Turkse president Erdogan ontmoette met een groep Syrische journalisten. We vroegen aandacht voor de slechte behandeling aan de grens met Syrië. Ik vertelde hem dat hij een apart statuut en meer vrijheid moest voorzien voor Syrische journalisten.’

NRC meldde dat Jarrah is overgebracht naar een gevangenis in Adana. CPJ eist dat de journalist onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Op Facebook loopt een petitie die vraagt om de vrijlating van Jarrah.

Bekijk meer van

Recht Rami Jarrah CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.