Jodal

— vrijdag 27 maart 2020, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Brazilië beperkt toegang tot overheidsinformatie tijdens coronacrisis

© Isac Nobrega / EPA

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro mag de coronacrisis niet als excuus gebruiken om de toegang tot overheidsinformatie te beperken, stelt het Committee to Protect Journalists (CPJ). Laatste wijziging: 27 maart 2020, 15:22

Op 23 maart ondertekende de president de tijdelijke maatregel 928. Door die maatregel worden termijnen opschort voor overheidsinstanties en instellingen om te reageren op informatieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de wetgeving inzake vrijheid van informatie. De wettelijke termijn om te reageren is twintig dagen, met een maximale verlenging van nog eens tien dagen. Ook wordt volgens het CPJ in geval van afgewezen verzoeken de mogelijkheid om in beroep te gaan verboden.

Volgens de maatregel zullen de veranderingen gelden zo lang in Brazilië de noodtoestand is, dus tot eind 2020.

Een voorlopige maatregel is een juridisch instrument dat in urgente situaties door de president kan worden aangenomen. Het wordt onmiddellijk van kracht, maar het congres moet het binnen 45 dagen goedkeuren, anders wordt het geen permanente wet.

Omdat er een motie is ingediend door de Braziliaanse orde van Advocaten heeft het Hooggerechtshof de wijzigingen in de wetgeving inzake vrijheid van informatie tijdelijk opgeschort. Er zal gestemd worden of die schorsing wordt opgeheven of dat de maatregel wordt geschrapt, op een nog nader te bepalen datum. Het Hooggerechtshof heeft ook het congres en de president om meer informatie gevraagd met betrekking tot de tijdelijke maatregel.

“Te midden van een groeiende crisis op het gebied van de volksgezondheid is het voor Braziliaanse burgers een groter belang dan ooit om toegang te hebben tot betrouwbare informatie”, zegt Natalie Southwick, programmacoördinator van CPJ Midden- en Zuid-Amerika in New York. “Het Congres moet deze poging om noodmaatregelen te gebruiken als excuus om de vrijheid van meningsuiting in te perken of grondwettelijk gegarandeerde toegang tot informatie terug te draaien afwijzen.”

Bekijk meer van

Jair Bolsonaro corona Brazilië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.