e learning nvj

— dinsdag 27 september 2016, 11:36 | 0 reacties, praat mee

Brandbrieven aan Wiebes om effecten DBA

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) | Remko de Waal / ANP

UPDATE De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) gevraagd oog te houden voor de negatieve effecten die de recent ingevoerde Wet DBA heeft op zelfstandigen. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, een opvolger van de regeling Variabele Arbeidsverklaring (VAR), moet schijnzelfstandigheid bestrijden maar leidt volgens de NVJ nu al tot schrijnende gevallen.

“Juist in onze sector worden de averechtse effecten van voornoemde wet scherp zichtbaar”, schrijven voorzitter Marjan Enzlin en secretaris Thomas Bruning aan de staatssecretaris. De wet mag met goede bedoelingen zijn bedacht, maar er is sprake van een averechts effect op de markt - met grote onzekerheid tot gevolg.

“Schijnzelfstandigen krijgen geen tijdelijk of vast contract aangeboden, maar worden samen met echt ondernemende zelfstandigen ongewild in payrollconstructies gedrukt. Voorts wordt de omvang van opdrachten beperkt om risico’s aan de zijde van opdrachtgevers uit te sluiten”.

Eerder trokken ook de publieke en regionale omroepen al aan de bel over de ongewenste (of zelfs uitblijvende) effecten van de nieuwe wet. Een groep van ruim honderd zzp’ers die voor de omroepen werken hebben eveneens per brief bij Wiebes aangekaart hoe slecht de Wet DBA voor hen uitpakt. Een payrollconstructie berooft hen van de voordelen van het ondernemerschap. Omroepen vrezen aansprakelijkheid voor schijndienstverbanden, zodat het aantal opdrachtgevers en klussen merkbaar is afgenomen.

“We staan met onze rug tegen de muur. [..] Omroepen en hun juristen zeggen tegen ons dat ‘ze het niet meer weten’”, schrijft de groep, waaronder bekende presentatoren en journalisten. “Zoals de Wet DBA in combinatie met de Wwz nu uitpakt, begint het te lijken op onbehoorlijk bestuur waarbij wij als ondernemers het onderspit delven. Wij vragen daarom alle betrokken partijen: politiek, omroepen en belastingdienst om -met of zonder Wet DBA- tot een werkbare oplossing te komen”, schrijven ze.

De Wet DBA heeft daarmee als gevolg dat álle zelfstandigen in onzekerheid verkeren over werkzekerheid en daarmee huur of hypotheek kunnen betalen, stelt de NVJ. De beroepsorganisatie wil van Wiebes nog deze week horen hoe deze ongewenste effecten van de Wet DBA worden aangepakt. Meer bij de NVJ

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.