website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Weer uitstel handhaving Wet DBA

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op donderdag 1 juni 2017, 16:54

© Bart Maat / ANP

Nieuws

Staatssecretaris Eric Wiebes stelt de handhaving van de Wet DBA opnieuw uit, tot in ieder geval 1 juli 2018. Vanwege de aanhoudende onduidelijkheid en onzekerheid, voor werkgevers en zelfstandigen, was de wet al opgeschort tot januari 2018.

Dat betekent dat bedrijven voorlopig geen boete krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor zogenoemde kwaadwillenden, laat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes donderdag weten.

De nieuwe zzp-wet moest vooraf duidelijkheid verschaffen over de arbeidsrelatie tussen de zelfstandigen en opdrachtgevers. Met behulp van de modelovereenkomsten, waarin de arbeidsrelatie staat geformuleerd, weten de partijen waar zij aan toe zijn. Maar opdrachtgevers bleken in de praktijk onzeker over de gevolgen en waren minder snel bereid zzp’ers aan te nemen.

Ook de arbeidswetgeving sluit niet meer aan bij de huidige praktijk. Het inmiddels afgeronde onderzoek naar de herijking van de arbeidswetgeving wordt meegenomen in het formatieproces. “Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen. Daarom schort staatssecretaris Wiebes de handhaving op tot ten minste 1 juli 2018.”

NVJ-secretaris Rosa García López reageert afwijzend op het nieuwe uitstel. “De onzekerheid voor zowel zelfstandigen als opdrachtgevers blijft voortduren en dat is niet in het belang van de zelfstandigen. Via een enquête wil de NVJ nagaan wat de effecten van de Wet DBA voor zelfstandige (foto)journalisten. De resultaten van de enquête wil de NVJ overhandigen aan staatssecretaris Wiebes. Het effect mag niet zijn dat ondernemers de dupe worden van deze wet”, aldus Rosa García López.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.