— woensdag 3 november 2021, 09:45 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief makers na signalen naderende opheffing NPO-fonds

NPO

Film- en documentairemakers hebben een brandbrief gestuurd aan de top van de Nederlandse Publieke Omroep en demissionair minister Arie Slob over berichten dat de publieke omroep van plan is het NPO-fonds op te heffen. Het fonds van jaarlijks 16 miljoen euro maakt dramaproducties en documentaires mogelijk en stimuleert talentontwikkeling bij de publieke omroep. Laatste wijziging: 5 mei 2022, 09:21

Dit zou volgens de berichten in de toekomst uit het algemene budget worden gefinancierd. Tegenover het Parool zegt een woordvoerder dat het budget gewaarborgd blijft en dat wordt onderzoekt hoe “werkzaamheden en opgebouwde expertise van het NPO-fonds geïntegreerd kunnen worden in het totale genrebeleid van de NPO”.

Makers zijn bang dat het verdwijnen van een onafhankelijk beoordelend fonds betekent dat de NPO meer zeggenschap toeëigent over producties. Nu worden aanvragen beoordeeld door commissies van deskundigen en makers.

De noodzaak het NPO-fonds op te heffen ontgaat de makers bovendien. “Voor welk ‘probleem’ is de opheffing van het fonds precies een oplossing”, vragen ze. “Weet u wat er verloren gaat wanneer het NPO-fonds wordt opgeheven? [..] Valt dit weg dan gaan we achterlopen bij andere Europese landen, waar men doordrongen is van het feit dat kwaliteit alleen maar tot stand kan komen door makers een zekere vrijheid en tijd te geven.”

Ze vervolgen: “Het NPO-fonds heeft aangetoond over een uitstekende antenne voor nieuwe ontwikkelingen te beschikken. Meerdere talentontwikkelingstrajecten boden tal van jonge makers een kans hun plannen voor tv, web of podcast uit te werken en te realiseren. Door stimulering van het fonds vonden zij de nodige ruimte om te experimenteren en hun publiek te vinden. Juist in tijden van snel veranderend media-aanbod en mediagebruik is deze expertise van het fonds onmisbaar gebleken. Makers, ook in latere fasen van hun werk, hebben tijd nodig om te groeien, tot wasdom te komen, te aarden en met vallen en opstaan tot de kern van hun makerschap en hun talent te komen”, schrijven de makers in hun brandbrief.

De NPO wil vanaf volgend jaar qua programmering vooral inzetten op genres, in plaats van netten en zenders. Volgens de makers dreigt het gevaar dat sommige producties niet meer gemaakt zullen worden, als genrecoördinatoren en netmanagers aanvragen gaan beoordelen.

Bekijk meer van

NPO-fonds NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.