persveilig seminar

— vrijdag 7 oktober 2016, 13:56 | 0 reacties, praat mee

‘Twijfels over opvolger Mediafonds’

© ANP

1 januari stopt het Mediafonds en wordt de functie overgenomen door het NPO-fonds. TV-makers zijn opgelucht dat de NPO het werk van het Mediafonds wil voorzetten, maar er is ook ongerustheid, schrijft NRC. Laatste wijziging: 7 oktober 2016, 14:08

Het budget blijft misschien hetzelfde, namelijk 16 miljoen euro per jaar, het gaat wel af van het gewone programmabudget. Ook het verlies aan expertise wordt beschreven en of de NPO wel onafhankelijk geld kan uitdelen. Documentairemaakster Sunny Bergman verwacht dat er nu nóg meer macht bij de NPO te liggen. Andere omroepmensen denken dat dat wel mee zal vallen. De drie commissies (documentaire, series en radio) bestaan uit onafhankelijke regisseurs en andere betrokkenen uit de tv- en filmwereld. Zij geven bindend advies over het toekennen van de subsidies. Het NPO-bestuur beslist, maar kan een advies alleen op formele gronden naast zich neerleggen.

Daarnaast zijn er vragen over de kwaliteit en de mogelijkheid om te experimenteren. Het Mediafonds stimuleert de totstandkoming van cultureel media-aanbod via radio, televisie en internet van de landelijke en regionale publieke media-instellingen. Joost de Wolf, hoofd drama van de VPRO, vreest minder vrijzinnigheid bij het NPO-fonds. Maar zijn collega Barbara Truyen, hoofd documentaire, relativeert alle kritiek: “Allemaal angst en emoties. Wees nou blij dat die 16 miljoen (budget NPO-fonds, red.) gewaarborgd blijft.”

Verder is het sinds juli al niet meer mogelijk aanvragen in te dienen, terwijl het nieuwe fonds pas 1 januari begint. De algemeen secretaris van het NPO-Fonds, Hanneke Bouwsema, begint officieel pas 7 november en wil tot die tijd niets zeggen.

Bekijk meer van

NPO-fonds NPO Mediafonds

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.