— maandag 4 mei 2020, 15:00 | 1 reactie, praat mee

Brabants Dagblad-redactie zamelt in voor freelancers

© Pixabay

UPDATE De redactie van het Brabants Dagblad zamelt onder werknemers geld in voor een steunpotje voor zzp’ers die voor de krant werken. De afgelopen weken boekten redacteuren in loondienst (en een enkel oud-redactielid) samen 4265 euro over. Dat geld wordt verdeeld onder freelancers die het zwaarst getroffen worden door de huidige coronacrisis. Laatste wijziging: 6 mei 2020, 13:39

Vanwege de crisis worden op diverse redacties minder freelancers ingezet. Dat komt onder andere doordat evenementen en sport sinds het uitbreken van de coronacrisis stilliggen. Freelancers die verslag doen van die evenementen hebben daardoor minder werk. Vaste redacteuren die verslag doen van bijvoorbeeld sportwedstrijden zijn doorgeschoven naar andere redacties binnen de krant, waardoor ook die redacties minder freelancers inhuren.

Bevoorrechtte positie
Het idee om geld in te zamelen is afkomstig van sportverslaggever Max van der Put. Een paar weken na het uitbreken van de crisis zag hij op zijn loonstrook dat woonwerkverkeer op dat moment (en inmiddels logischerwijs niet meer) nog werd doorbetaald, terwijl veel redacteuren op dat moment al vanuit huis werkten. “Ik vond dat wrang. Zeker omdat veel van onze freelancers financieel veel last hebben van de crisis.”

Van der Put besloot samen met vier gelijkgezinde redacteuren een mail te sturen aan zijn collega’s, met de vraag geld te doneren voor een potje voor de freelancers van de krant. “Wij journalisten in loondienst hebben een vrij bevoorrechte positie”, schreven we in die brief. “Maar er zijn ook heel veel mensen met wie wij samen de krant maken die het minder goed hebben. Laten we die helpen.”

Zoeken naar zwaarst getroffenen
Sinds het versturen van de brief werd ruim 4600 euro opgehaald. Soms ging het om tientjeswerk, maar in enkele gevallen legden individuele redacteuren een paar honderd euro in. Van der Put en de andere ondertekenaars van de brief inventariseren op dit moment aan welke freelancers ze dat gaan uitkeren.

“De crisis treft niet iedere freelancer even hard”, aldus Van der Put. “Veel van onze freelance camjo’s hebben bijvoorbeeld nog best wat werk. En er werken ook freelancers voor ons die bij andere opdrachtgevers nog wel genoeg werk hebben. We zoeken dus echt naar degenen die het zwaarst zijn getroffen.”

Van der Put verwacht twaalf tot vijftien mensen te kunnen helpen met geld uit het potje. “In theorie zouden we heel veel mensen een klein bedrag kunnen geven. Maar dat zet geen zoden aan de dijk. We kiezen er daarom voor de zwaarst getroffen zzp’ers 200 tot 250 euro te geven, zodat zij daar op zijn minst een paar keer boodschappen van kunnen doen.”

Wanneer de redactie het geld gaat uitkeren aan freelancers is nog niet bekend. Maar Van der Put wil daar niet te lang mee wachten. “Het moet binnen nu en een paar weken wel gebeurd zijn. Want als je freelancer ben en zonder inkomen zit, heb je dat geld nu hard nodig. In in zo’n tijd geldt dat alle beetjes helpen. Zo was deze actie ook bedoeld.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Sander van Kasteren, 8 mei 2020, 16:17

Anders dan menig krantenbaas zien contractjournalisten mensen op freelancebasis dus wel als echte collega’s. Zeer sympathiek initiatief van Van der Put en zijn (contract)collega’s.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.