— maandag 6 juli 2020, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Boeken van pro-democratische auteurs weg uit bibliotheken Hongkong

De boekhandel Causeway Bay Books in Hongkong publiceert veel kritische boeken over Chinese regeringsfunctionarissen - © Sam Yeh / AFP

Enkele dagen na de invoering van de omstreden veiligheidswet in Hongkong zijn boeken van pro-democratische schrijvers weggehaald uit de openbare bibliotheken.

Het gaat onder andere om boeken van de bekende activist Joshua Wong en politica Tanya Chan. Wong spreekt op Facebook van censuur door China. Hij schrijft dat de nieuwe veiligheidswet wordt gebruikt om de vrijheid van meningsuiting in te perken.

De overheidsinstantie die over de bibliotheken gaat, bekijkt of de boeken de veiligheidswet schenden. “De boeken zullen tijdens het onderzoek niet worden uitgeleend en zijn ook niet in te zien in de bibliotheken”, laat de instantie weten. Het is niet duidelijk hoeveel boeken er zijn weggehaald.

De veiligheidswet werd vorige week dinsdag ingevoerd en verbiedt het streven naar afscheiding van China, inmenging van het buitenland en staatsondermijnende activiteiten. Tegenstanders zeggen dat de regels zijn bedoeld om oppositie tegen bemoeienis door Peking de kop in te drukken. De afgelopen dagen werden onder de nieuwe veiligheidswet meerdere mensen opgepakt. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Joshua Wong Hongkong China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.