Nieuwe leden NVJ november

— vrijdag 8 september 2017, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Bezorgdheid over machtsconcentratie buitenlandse mediabedrijven in Nederland

NRC wordt uitgegeven door het Belgische Mediahuis - © Bas Czerwinski / ANP

Veel Nederlandse media hebben inmiddels buitenlandse eigenaren. Vanuit de laatst overgebleven grote onafhankelijke media-organisaties – Talpa en NPO – klinken bezorgde geluiden over de machtsconcentratie bij buitenlandse mediabedrijven. Laatste wijziging: 8 september 2017, 09:33

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, suggereerde eerder dat de onafhankelijke journalistiek gevaar loopt in buitenlandse handen. “In eigen land zien we de zeggenschap over mediabedrijven naar een steeds beperkter groep buitenlandse bedrijven verschuiven. De vrijheid van het woord, (...) blijkt veel brozer en kwetsbaarder dan we dachten.”

Er zijn nog geen aanwijzingen dat buitenlandse eigenaren hier de vrijheid van het woord beperken. Rijxman onderstreept en cursiveert in de mail aan NRC ‘nog niet’. “Maar er is geen enkele garantie dat het zo blijft.” 

Volgens het Commissariaat voor de Media, dat toeziet op de pers, heeft de verkoopgolf van de laatste jaren geen negatieve gevolgen voor de nieuwsvoorziening. “Ook wanneer een markt in handen is van enkele partijen kan er nog een divers aanbod zijn. Wel wordt het risico op een afname groter”, aldus een zegsman.

Die verschraling is nu al zichtbaar, zegt Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. “De Persgroep heeft in de regiojournalistiek zo veel macht, dat in veel gebieden geen sprake meer is van concurrentie. Ook tarieven voor freelancers komen door machtsconcentratie onder druk te staan, en dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de inhoud.”

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch noemt de opmerkingen van Rijxman ongepast. “Het redactiestatuut van NRC bepaalt heel helder dat NRC onafhankelijk is en blijft. Mediahuis heeft in de voorbije drie jaar nog nooit geprobeerd om aan die onafhankelijkheid te tornen. Sterker: de signalen die ik krijg gaan in de richting van het versterken van die onafhankelijkheid. Wat mij betreft is het dus niet enkel nonsens wat Shula Rijxman uitkraamt, ze probeert naar ons toe een vijandig klimaat te scheppen. Je vraagt je af of dat wel haar rol is.” Meer bij NRC

Bekijk meer van

Shula Rijxman NPO3

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.