website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Bezorgdheid over machtsconcentratie buitenlandse mediabedrijven in Nederland

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 8 september 2017, 09:27

NRC wordt uitgegeven door het Belgische Mediahuis

NRC wordt uitgegeven door het Belgische Mediahuis - © Bas Czerwinski / ANP

Nieuws

Veel Nederlandse media hebben inmiddels buitenlandse eigenaren. Vanuit de laatst overgebleven grote onafhankelijke media-organisaties – Talpa en NPO – klinken bezorgde geluiden over de machtsconcentratie bij buitenlandse mediabedrijven.

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, suggereerde eerder dat de onafhankelijke journalistiek gevaar loopt in buitenlandse handen. “In eigen land zien we de zeggenschap over mediabedrijven naar een steeds beperkter groep buitenlandse bedrijven verschuiven. De vrijheid van het woord, (...) blijkt veel brozer en kwetsbaarder dan we dachten.”

Er zijn nog geen aanwijzingen dat buitenlandse eigenaren hier de vrijheid van het woord beperken. Rijxman onderstreept en cursiveert in de mail aan NRC ‘nog niet’. “Maar er is geen enkele garantie dat het zo blijft.” 

Volgens het Commissariaat voor de Media, dat toeziet op de pers, heeft de verkoopgolf van de laatste jaren geen negatieve gevolgen voor de nieuwsvoorziening. “Ook wanneer een markt in handen is van enkele partijen kan er nog een divers aanbod zijn. Wel wordt het risico op een afname groter”, aldus een zegsman.

Die verschraling is nu al zichtbaar, zegt Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. “De Persgroep heeft in de regiojournalistiek zo veel macht, dat in veel gebieden geen sprake meer is van concurrentie. Ook tarieven voor freelancers komen door machtsconcentratie onder druk te staan, en dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de inhoud.”

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch noemt de opmerkingen van Rijxman ongepast. “Het redactiestatuut van NRC bepaalt heel helder dat NRC onafhankelijk is en blijft. Mediahuis heeft in de voorbije drie jaar nog nooit geprobeerd om aan die onafhankelijkheid te tornen. Sterker: de signalen die ik krijg gaan in de richting van het versterken van die onafhankelijkheid. Wat mij betreft is het dus niet enkel nonsens wat Shula Rijxman uitkraamt, ze probeert naar ons toe een vijandig klimaat te scheppen. Je vraagt je af of dat wel haar rol is.” Meer bij NRC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.