anner smart octo

— maandag 5 oktober 2020, 09:08 | 1 reactie, praat mee

Bestaande radiostations krijgen geen tijdelijke verlenging DAB+/FM-vergunningen

© Koen Suyk / ANP

Er komt geen noodverlenging van drie jaar van de FM-frequenties. Dat laat staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer weten. Keijzer neemt daarmee de adviezen van SEO Economisch Onderzoek over.

De huidige vergunningen verlopen op 1 september 2022. De landelijke radiozenders, verenigd in de VCR, hadden gevraagd om drie jaar langer op hun frequenties te mogen blijven uitzenden, aangezien zij hard zijn getroffen door de coronacrisis.

“SEO geeft aan dat het moeilijk is op voorhand te voorspellen of met een verlenging van drie jaar de huidige belemmeringen om financiering aan te trekken per saldo worden weggenomen. Daarbij komt dat maar een deel van de vergunninghouders, en die in omzet een klein deel van de markt vertegenwoordigt, kampt met financieringsproblemen. Een generieke verlenging raakt de gehele markt en neemt bovendien de mogelijkheden weg voor nieuwe partijen voor drie jaar om toe te treden tot de markt voor FM.”

In de commerciële radiosector wordt wisselend en deels afwachtend gereageerd op het besluit van staatssecretaris. Nederlands Medianieuws meldt dat Talpa Network en DPG Media de stukken eerst willen bestuderen, voordat een reactie gegeven kan worden. De eigenaar/oprichter van de grootste regionale commerciële radiozender, RadioNL is ernstig teleurgesteld op het besluit.

Alleen KINK is verheugd dat de verlenging niet doorgaat. Eerder liet programmadirecteur Michiel Veenstra al weten tegen uitstel van de veiling te zijn. “KINK juicht dit besluit toe en hoopt dat er snel uitsluitsel komt over de wijze waarop de FM-frequenties worden herverdeeld,” aldus Veenstra.

Bekijk meer van

Mona Keijzer DAB+ coronavirus

Praat mee

1 reactie

J. Wolters, 5 oktober 2020, 15:16

Als leek vraag ik me af: wat betekend dit voor de luisteraar??

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.