website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Weinig animo voor DAB+ in Noorwegen

Sabien Froger — Geplaatst in radio op donderdag 13 september 2018, 10:50

© Curtis Kennington / Flickr

Nieuws In veel landen wordt het gaandeweg doorgevoerd: de overstap van FM-radio naar het digitale radioformat DAB+. Niet ieder land lijkt te willen vertrouwen op een geleidelijke overgang. Noorwegen is begin dit jaar geheel gestopt met het uitzenden van radio van de publieke omroep NRK via het Nationale FM-Netwerk. Maar dat is volgens de Noorse politieke partij Senterpartiet een grote fout geweest.

Lokale en Zweedse stations zijn nog wel tot 2022 op de ‘ouderwetse’ manier te bereiken, maar dit is voor veel Noren niet voldoende. De roep om terug te gaan naar FM is groot, zo meldt www.spreekbuis.nl

Waar eerst 70 procent van de bevolking zijn of haar radio afstemde op de radiozender van NRK, is dit percentage nu net onder de 50 procent. Zorgelijk, volgens de populaire ‘Senterpartiet’ (Centrum Partij). Volgens woordvoerder Aslaug Sem-Jacobsen was er onder de bevolking nog niet genoeg belangstelling voor de digitale radio en moeten de FM-frequenties zo snel mogelijk weer geactiveerd worden.

Onder de Nederlandse bevolking komt de populariteit van digitale radio juist op. Inmiddels luistert 13 procent van de bevolking weleens naar radio via DAB+. Volgend jaar zal dit getal moeten stijgen, wanneer de overheid nog een frequentiekanaal vrijgeeft waarop maximaal 15 extra zenders via DAB+ kunnen uitzenden. (digitalradio.nl)

Kort geleden werd er in de Tweede Kamer gesproken over de financiering van DAB+ radio voor regionale publieke omroepen in Nederland. Hierin werd ingegaan op de te hoge kosten voor de omroepen om te blijven uitzenden via de digitale radio. De aanvullende subsidie die de omroepen kregen, zullen enkel tot 2019 verstrekt worden. Daarna moeten zij, net als andere partijen, zelf volledig opdraaien voor de kosten, meldde minister Slob.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.