word studentlid

— dinsdag 12 december 2023, 11:37 | 0 reacties, praat mee

Besloten Bluesky zet deur op kier met ‘public web view’

Besloten Bluesky zet deur op kier met ‘public web view’
ANP

Bluesky, het nog besloten sociale mediaplatform, gaat de buitenwereld meer binnenlaten. Berichten worden straks ook zichtbaar voor mensen die geen account hebben, zoals dat ook bij Twitter/X het geval is. Bluesky wordt daarmee ook voor media een interessant(ere) bron, nu er naar berichten kan worden verwezen.

Gebruikers krijgen een optie om hun posts voor dit zogeheten public web view af te schermen. De ontwikkelaars zeggen wel dat het Bluesky-platform altijd is gebouwd als publiek netwerk. “De setting zal alleen een lichte drempel opwerpen voor mensen die je posts willen zien”, schrijven ze. De optie om posts af te schermen wordt eerder uitgerold dan de daadwerkelijke public web view.

Verder voert Bluesky een optie in om te beperken wie op je bericht mag reageren. Dat haalt ruis weg voor eindgebruikers.

Sinds de overname van Twitter door miljardair Elon Musk, die diverse extreemrechtse gebruikers liet terugkeren en regelmatig samenzweringstheorieën versterkt in zijn eigen feed (166 miljoen volgers, die niet allemaal bestaan) zijn veel gebruikers en adverteerders vertrokken. Ook media twijfelen over aanwezigheid op Twitter/X, zoals recent nog NRC.

Een aantal media koos voor Bluesky, maar het besloten karakter ervan (je kunt alleen op uitnodiging inschrijven) weerhoudt de meeste ervan om vol in te zetten. De lijst groeit echter gestaag.

Hoewel ik niet het idee had dat het veiligheidsteam daar pre-Musk achterover leunde, was de strijd tegen desinformatie, haat en intimidatie met volle bezetting al een achterhoedegevecht. Nu toezicht is uitgekleed en diverse verbannen accounts weer zijn hersteld, dreigt verder verval. Uitgefloten: een Twitter-dood door duizend sneden

Daarnaast lanceert het platform Threads van Meta op zeer korte termijn in Europa, aldus zakenkrant The Wall Street Journal. Strenge privacy-eisen, zoals vastgelegd in de Verordening Digitale Diensten of Digital Services Act, betekende meer werk voor Meta om de gebruiksregels in lijn te brengen.

Dat Bluesky-berichten straks ook ‘van buitenaf’ zijn te bekijken en te citeren, helpt media Bluesky te zien als levensvatbaar alternatief.

Bekijk meer van

X Twitter Elon Musk Bluesky

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.