Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 9 november 2023, 07:26 | 0 reacties, praat mee

Bescherming tegen AI-replica’s: Acteurs en filmstudio’s in VS bereiken voorlopig akkoord na staking

Als de leden akkoord gaan, kan voor het eerst sinds mei de Hollywoodproductie weer op volle toeren draaien. - © AFP / Robyn Beck

Na een staking van bijna vier maanden hebben de acteursbond SAG-AFTRA en de Hollywoodstudio's een voorlopig akkoord bereikt. Inzet van de staking was een hoger loon. De staking zal volgens de bond officieel worden beëindigd na middernacht lokale tijd. Op vrijdag gaat de bond in intern beraad over het akkoord. Laatste wijziging: 9 november 2023, 07:31

De acteurs begonnen hun staking half juli met als eis een hoger minimumloon, een aandeel in de opbrengst van streamingdiensten en bescherming tegen “digitale replica’s” van de acteurs door kunstmatige intelligentie.

Het volledige akkoord is nog niet bekendgemaakt, maar in ieder geval krijgen acteurs de grootste verhoging van het minimumloon van de laatste veertig jaar. Ze krijgen een bonus uit de opbrengst van streamingdiensten en de bijdrage in pensioenvoorziening en gezondheidszorg wordt aanzienlijk verhoogd. Ook komt er een regeling voor het gebruik van kunstmatige intelligentie, waarbij gegarandeerd is dat acteurs toestemming moeten geven als ze worden gekopieerd.

Volle toeren
SAG-AFTRA zei dat het akkoord was bereikt met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), waarin onder andere Walt Disney en Netflix zitten.

Als de leden akkoord gaan, kan voor het eerst sinds mei de Hollywoodproductie weer op volle toeren draaien.

In Hollywood is opgelucht gereageerd op het akkoord. Studio’s liepen vertraging op met hun producties en minder bekende acteurs hebben de afgelopen maanden geworsteld om de eindjes aan elkaar te knopen. Sommigen hebben de filmsector zelfs verlaten.

Bekijk meer van

Hollywood

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.