— maandag 25 september 2023, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Hollywoodstudio’s en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

Acteurs staken afgelopen donderdag bij de kantoren van Warner Bros. Discovery en Netflix in New York - © Matthew Rodier / Sipa USA

De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan. Laatste wijziging: 25 september 2023, 08:56

Volgens de Los Angeles Times gaan in de voorgestelde nieuwe driejarige cao de vergoedingen omhoog en krijgen schrijvers van series en films die op streamingdiensten worden aangeboden meer royalty’s. Ook zijn in de afspraak regels opgenomen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Scriptschrijvers legden begin mei het werk neer, nadat hun vakbond Writers Guild of America geen akkoord had kunnen bereiken met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), waarin de grote filmstudio’s en streamingdiensten zijn verenigd. In juli volgden de acteurs van vakbond SAG-AFTRA dat voorbeeld.

Door de twee gelijktijdige stakingen ligt het gros van de producties in Hollywood stil. De staking van de acteurs gaat voorlopig verder, alhoewel de verwachting is dat de AMPTP zich nu op hernieuwde onderhandelingen met vakbond SAG-AFTRA zal richten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.