— dinsdag 15 november 2016, 08:55 | 2 reacties, praat mee

‘Publieke omroep doe toch normaal’

Het publiek wordt meer betrokken bij de keuzes van de publieke omroep. Die aankondiging van NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman maandag in De Volkskrant heeft in diezelfde krant tot de nodige reacties geleid. Niet in drie, maar zelfs vier stukken komt de krant er op terug. In NRC vat Tom-Jan Meeus de mening van zijn collega's het meest treffend samen: Doe normaal, man. Laatste wijziging: 15 november 2016, 11:45

Volkskrant columnist Bert Wagendorp mag het spits afbijten. ‘Media hebben de neiging op kritiek te reageren door de critici bij te vallen of er zelfs nog een schepje bovenop te doen - dit in de hoop dat de kritiek dan weer even verstomt. Het is de platte angst voor het geschreeuw van een verongelijkte minderheid’.

‘Rijxman moet gewoon investeren in goede journalistiek, voor iedereen en van iedereen. Maar dat gaat ze niet doen: ze gaat u ‘veel nauwer betrekken bij de keuzes die wij maken’. Wat dat precies betekent, is mij niet duidelijk, maar ik ben bang dat het in elk geval niet gaat werken. De verongelijkten zijn al weg en hebben zich opgesloten in hún gelijk op Twitter, Facebook en scheldblogs: ze hebben de publieke omroep niet meer nodig’.

Jean-Pierre Geelen zoekt het in zijn column wat dichterbij. De publieke omroep is niet het contact met de straat kwijt, maar laat te veel opiniepeilers aan het woord.

‘In Rijxmans ‘betoog’ - niet veel meer dan een aflaatje - zag ik vooral een bestuurder op zoek naar draagvlak en dus lijfsbehoud. Achter de belijdenis sluimert een contradictie: als de media maar voldoende ‘gewone mensen’ aan het woord hadden gelaten, dan was dat verwerpelijke populisme wel voorkomen. Of in elk geval voorzien’.

‘Hoe kon het dat ook onze talkshowtafels vol zaten met ‘Amerikadeskundigen’ die de verkiezingsuitslag allemaal fout voorspelden? Niet zozeer door gebrek aan deskundigheid (al is de titel ‘deskundige’ op tv zelden een aanbeveling), maar door de verleiding. De valkuil van de voorspelling. Journalisten moeten niet voorspellen, ze hebben hun handen al vol aan de dag van gisteren. Shula Rijxman zou een verbod op voorspellen moeten uitvaardigen. Presentatoren moeten er niet naar vragen, deskundig is degene die er niet in meegaat’.

Toine Heijmans gaat in zijn column op bezoek bij De Gelderlander, de grootste regionale krant van Nederland en net als De Volkskrant eigendom van De Persgroep.

Heijmans schetst een beeld van een redactie die de grootste moeite heeft boze mensen die vinden die ook nog eens met hun naam in de krant willen.

En als dat eenmaal lukt, dan komen ze ook meteen op de voorpagina terecht. Met foto en al. BNR-columniste Marianne Zwagermans noemt het aapjes kijken met belastinggeld.

Tot slot mag Jos Vos uit Groningen de brief van de dag schrijven in de krant. ‘Ik zou er daarom juist voor willen pleiten om enkele minimale eisen te stellen aan mensen die gevraagd worden om in de media hun mening te geven. Ze moeten een paar elementaire fatsoensnormen in acht nemen. Beweringen moeten worden onderbouwd met argumenten. Feiten moeten kloppen’.

‘En men moet in staat zijn een enigszins coherent praatje te houden. Kortom: geen gescheld, een media-optreden moet toegevoegde waarde hebben. Laten de omroepbazen voorkomen dat de fatsoenlijke media de kant op gaan van het twitterriool’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

J.C. Roodenburg, 15 november 2016, 10:52

Mijn oplossing: armoedige straatinterviews afschaffen, niet meer ingaan op peilingen en weer kwalitatief opereren van journalisten die soms zelf dwars moeten zijn!

Dus absoluut niet het woord geven aan simpele mensen in de straat. Hun opmerkingen hooguit gebruiken voor een eigen verhaal.

Peilingen hebben altijd al het karakter gehad van onbetrouwbaarheid. Er is maar één verkiezing die ertoe doet: de échte landelijke of regionale peiling onder kiesgerechtigden.

Journalisten moeten zich niks aantrekken van peilingen waaraan vele ‘peilers’ een goede boterham verdienen. Ik heb altijd al een aversie gehad tegen dit soort onbetrouwbare voorspellingen. Het aantal neemt steeds meer toe.

Toen ik nog dagbladjournalist was maakten we in een berichtje hooguit daarvan melding vlak voor ware verkiezingen. We wisten ook wel dat de peilingen niet zoveel voorstelden. Helaas politici (en óók journalisten) grijpen zich daaraan vast.

Wim van Klaveren, 15 november 2016, 13:55

Luister Marcel van Roosmalen ook nog even terug in De Nieuws BV op Radio 1 van 15-11.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.