— woensdag 20 januari 2021, 09:14 | 0 reacties, praat mee

België: platform Apache wint rechtszaak tegen vastgoedontwikkelaar

Tot 2040 wordt een voormalig slachthuisgebied herontwikkeld tot nieuwe woonwijk | Gemeente Antwerpen

UPDATE In Antwerpen heeft onderzoeksjournalistiek platform Apache een rechtszaak gewonnen waarin projectontwikkelaar Erik Van der Paal stelde dat het platform zijn privacy heeft geschonden en hem heeft 'belaagd'. Apache publiceerde een video van een door Van der Paal georganiseerd etentje.

Bij dat diner in 2017 kwamen diverse lokale politici opdraven. Het toont volgens Apache aan hoe innig de Antwerpse politiek bevriend is met ontwikkelaars. Er lopen diverse lucratieve grote projecten in de stad. Het is niet de eerste keer dat Apache in het kader van berichtgeving over vastgoeddeals in Antwerpen voor de rechter werd gedaagd.

“Ons geduld is zwaar op de proef gesteld, maar we hebben geen ogenblik getwijfeld dat we zouden worden vrijgesproken”, zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck in een reactie. “Jarenlang heeft Erik Van der Paal de procedure kunnen rekken, om ons zo veel mogelijk op kosten te jagen en ons weg te houden van ons werk: onfrisse zaken onderzoeken, zoals die waarin hij en zijn collega’s bij Land Invest Group betrokken waren.”

Het platform kreeg eerder ook altijd gelijk bij de rechter. Het noemt de uitspraak van vandaag echter van groot belang voor de journalistiek in België. “Van der Paal weet van geen ophouden: de voorbije maanden startte hij een tsunami aan nieuwe gerechtelijke procedures tegen Apache”, aldus het platform.

Het Openbaar Ministerie pleitte voor vrijspraak, omdat het maatschappelijk belang van de beelden wel is aangetoond.

Het Antwerpse Integriteitsbureau oordeelde eerder dat de lokale politici die het verjaardagsetentje bezochten geen wangedrag of grove nalatigheid verweten kon worden. Tegelijk liet de toezichthouder weten dat de bestaande gedragscode te vaag geformuleerd is om de belangrijkste vraag over de schijn van partijdigheid te kunnen beantwoorden.

Apache meldde eerder dat Van der Paals bedrijf Land Invest Group onder meer voor een locatie een hoogbouwvergunning kreeg tegen de wens van het stadsbestuur in. Rond het etentje had de ontwikkelaar zijn zinnen gezet op een nieuwe groot bouwproject in de stad. Meer bij Apache

Bekijk meer van

Land Invest Group Apache

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.