word studentlid

— woensdag 24 mei 2017, 09:50 | 0 reacties, praat mee

‘Ingreep Vlaamse minister in lening onderzoeksplatform Apache’

‘Ingreep Vlaamse minister in lening onderzoeksplatform Apache’
ANP

Een Vlaamse minister heeft persoonlijk ingegrepen om een lening aan het onderzoeksjournalistieke platform Apache ongedaan te maken. Minister Liesbeth Homans van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) benaderde investeerder Trividend, dat onder meer 'sociale en maatschappelijk bewogen ondernemingen en ondernemers' steunt, stelt Apache. De Vlaamse overheid is hoofdaandeelhouder bij Trividend. Laatste wijziging: 10 december 2019, 13:03

Apache zegt dat ze qua tegenwerking wel wat gewend zijn, maar dat de voorbije week “alle verbeelding tart”. Een hoog-oplopend conflict met een investeringsbedrijf een oud-politicus leverde het platform veel sympathie en nieuwe inkomsten via crowdfunding op.

In een uitgebreid verslag van opmaat naar de gehoopte lening en de ingreep door Homans schrijft Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck: “De contacten met Trividend verliepen erg vlot. Bij Apache waren we verbaasd (en vereerd) met de aandacht, want in het verleden had de participatiemaatschappij de boot afgehouden. Dat ze nu zelf contact met ons zochten, stemde ons erg hoopvol.”

Voorafgaand aan het moment dat het dossier rond de voorgenomen lening op 12 mei zou worden behandeld, kreeg Apache te horen dat het plan van tafel was. Een vertegenwoordiger van Homans bij Trividend had het bestuur opgedragen de behandeling van de aanvraag te torpederen, berichtte weekblad Knack.

Ondanks de plotse weigering van nieuwe investeringsgelden betekent de eerdere crowdfundingsactie dat Apache voorligt op het originele businessplan, aldus Van den Broeck. De achtergestelde lening had het platform meer ademruimte geboden.

“Maar dat een minister/partij/regering ons op achterbakse wijze de toegang wil beletten tot kredietlijnen die ze zelf in het leven heeft geroepen om sociaal en maatschappelijk bewogen ondernemingen en ondernemers te steunen, is een regelrechte schande”, stelt Van den Broeck.

Tegenover Knack stelt Trividend dat er van politieke rancune geen sprake is, maar dat een nieuwswebsite steunen niet binnen het mandaat van Trividend valt. “Tewerkstelling binnen de sociale economie creëren: dat is de finaliteit van Trividend”, aldus een woordvoerder.

Bekijk meer van

Land Invest Group Apache

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.