— woensdag 10 oktober 2018, 08:52 | 0 reacties, praat mee

België bouwt aan factcheckingsfonds van 1,5 miljoen euro

De Belgische premier Charles Michel tijdens de toelichting van komend kabinetsbeleid | Olivier Hoslet / EPA

De Belgische premier Charles Michel heeft in een gisteren uitgesproken regeringsverklaring, waarin het beleid voor de komende zeven maanden wordt toegelicht, onder meer de komst van een journalistiek fonds aangekondigd. Dat fonds zal onder meer factcheckingsprojecten steunen. Volgens Vlaamse media zou dat fonds in 2019 van start gaan met 1,5 miljoen euro in kas.

Michel noemde in zijn regeringsverklaring het gevaar van nepnieuws. ” Factchecking is essentieel in een samenleving die gebaseerd is op waarden en vrijheden. Die waarden en vrijheden willen wij niet opgeven”, aldus Michel.

Volgens Michel is er “elke dag is er een nieuwe buzz. Een nieuwe polemiek. We trappen te vaak in de val van fake news. Zonder altijd te checken of te verifiëren of het wel klopt.” Het fonds valt onder de minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. Onzekerheid en angst voor de toekomst worden gevoed door de nepberichten, wat volgens de premiert het belang van de het bestrijden ervan onderstreept.

Hij riep ook jongeren op 14 oktober, als er in België lokale verkiezingen zijn, te gaan stemmen. “Informeer je en maak een keuze! Met kennis van zaken. Democratie leeft enkel als men eraan deelneemt”, aldus de premier.

Via een ander fonds, het Digital Belgium Skills Fund steunt de regering projecten die innovatie en digitale basisvaardigheden bij jong en oud helpen verbeteren. Michel wijst erop dat zulke vaardigheden in de toekomst simpelweg onmisbaar zijn en stelt dat bij 60 procent van Belgische bedrijven en de overheid met moeite werknemers met juiste ict-opleiding kunnen vinden.

Bekijk meer van

Nepnieuws België

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.