website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

België bouwt aan factcheckingsfonds van 1,5 miljoen euro

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 10 oktober 2018, 08:52

De Belgische premier Charles Michel tijdens de toelichting van komend kabinetsbeleid | Olivier Hoslet / EPA

De Belgische premier Charles Michel tijdens de toelichting van komend kabinetsbeleid | Olivier Hoslet / EPA

Nieuws De Belgische premier Charles Michel heeft in een gisteren uitgesproken regeringsverklaring, waarin het beleid voor de komende zeven maanden wordt toegelicht, onder meer de komst van een journalistiek fonds aangekondigd. Dat fonds zal onder meer factcheckingsprojecten steunen. Volgens Vlaamse media zou dat fonds in 2019 van start gaan met 1,5 miljoen euro in kas.

Michel noemde in zijn regeringsverklaring het gevaar van nepnieuws. ” Factchecking is essentieel in een samenleving die gebaseerd is op waarden en vrijheden. Die waarden en vrijheden willen wij niet opgeven”, aldus Michel.

Volgens Michel is er “elke dag is er een nieuwe buzz. Een nieuwe polemiek. We trappen te vaak in de val van fake news. Zonder altijd te checken of te verifiëren of het wel klopt.” Het fonds valt onder de minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. Onzekerheid en angst voor de toekomst worden gevoed door de nepberichten, wat volgens de premiert het belang van de het bestrijden ervan onderstreept.

Hij riep ook jongeren op 14 oktober, als er in België lokale verkiezingen zijn, te gaan stemmen. “Informeer je en maak een keuze! Met kennis van zaken. Democratie leeft enkel als men eraan deelneemt”, aldus de premier.

Via een ander fonds, het Digital Belgium Skills Fund steunt de regering projecten die innovatie en digitale basisvaardigheden bij jong en oud helpen verbeteren. Michel wijst erop dat zulke vaardigheden in de toekomst simpelweg onmisbaar zijn en stelt dat bij 60 procent van Belgische bedrijven en de overheid met moeite werknemers met juiste ict-opleiding kunnen vinden.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.