‘Bedreigde journalisten moeten bescherming op maat krijgen’

De misdaadjournalistiek staat steeds sterker onder druk, blijkt uit de jaarlijkse Persvrijheid Index van Reporters Sans Frontières (RSF). Directeur Ruth Kronenburg van Free Press Unlimited pleit om die reden voor meer maatwerk bij de beveiliging van journalisten. ‘Niet iedereen hoeft 24/7 te worden beveiligd’.
Kronenburg zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten van de Persvrijheid Index, maar brengt ook enige relativering aan. ‘RSF werkt sinds dit jaar met andere indicatoren. Waar voorheen werd ingezoomd op censuur, zelfcensuur en pluriformiteit, wordt nu gekeken naar de politieke- en economische situatie, wet- en regelgeving ten aanzien van de media, het sociaal-culturele klimaat en naar veiligheid.
Op dit laatste punt scoorde Nederland in 2021 erg laag – onder andere door de moord op Peter R. de Vries - waardoor ook het gemiddelde lager uitpakt. Maar desondanks is er wel wat aan de hand. Het lijkt of het algemene gevoel dat we pal moeten staan voor persvrijheid een beetje aan het wegebben is in Nederland. En dat terwijl niet eens zoveel verderop een informatieoorlog woedt die zijn weerga niet kent. We moeten weer terug naar het besef dat een land zonder persvrijheid niet goed kan functioneren.’
Drie weken geleden meldde Free Press Unlimited al dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt. Zo blijken vrouwelijke journalisten minder veilig dan hun mannelijke collega’s en staan misdaadjournalisten steeds meer bloot aan risico’s.
Kronenburg: ‘Vrouwen hebben veel meer dan mannen last van digitale onveiligheid. Ongeveer de helft van de vrouwelijke journalisten heeft te maken met bedreigingen via sociale media.’
Ze vindt dat Justitie zijn veiligheidsmaatregelen voor bedreigde journalisten zodanig moet aanpassen dat meer journalisten beveiligingsmaatregelen kunnen krijgen, met middelen die passen bij het dreigingsniveau.
Praat mee